Veronica Sandsten

Kommunalarbetaren reser till Uddevalla en snöig dag i november. Vårt första stopp blir på Kommunals sektion 38. Här finns Kjell Aronsson, ordförande för drygt 1 200 medlemmar.
– Vi känner oron från medlemmarna. Frustra­tion och stor oro. Många har inte jobbat för något annat än kommunen, detta har vi inte varit med om tidigare.

Uddevalla har länge varit en typisk ”sossekommun”, en arbetarstad. Men så för ett drygt år sedan vann den borgerliga alliansen kom­munalvalet i stan, stödda av det lokala Uddevalla­partiet med dess ledare Hans Jonasson. Uddevallapartiets politik var klar: Nu skulle allt konkurrensutsättas och privatiseras. Renhållning, barnomsorg, äldre­omsorg, handikappomsorg, hem­­tjänsten. Ja, till och med brandkåren skulle läggas ut på entreprenad. Hans Jonasson blev ordförande för den nyinrättade ”beredningen för valfrihet och konkurrens­utsättning”.
Vi kör till Misteröd, några kilometer väster om centrum. Här ligger Miste­röds förskola som var en av tio som det nya styret beslutade skulle privatiseras. Barnen åker pulka utomhus, vi får en pratstund med barnskötaren Veronica Sandsten, som kommer in från snön.
– Beskedet om att vi skulle privatiseras blev serverat i Bohus­läningen. Det var som en käftsmäll. Man undrar var vår påverkansmöjlighet finns.

Misteröds förskola är en så kallad Reggio Emilia-förskola. Det innebär att man använder sig av en viss sorts pedagogik, där barnets skapande tas till vara.
I en soffa sitter Lars-Åke Frykholm. Han är rektor här på Misteröd, Rotarynålen skiner på kavajuppslaget. När beskedet kom att förskolan skulle bli privat, berättar han att det först dök upp förslag på kooperativ.
– Men ingen ville. Då kom frågan till mig från personalen: Kan du ta över verksamheten? Jag kände mig hedrad och tänkte ”varför inte”?
Lars-Åke gick in med en intresseanmälan och startade eget företag.
– Jag vill genomföra Reggio Emilia som en förebild här på västkusten, säger han.
Men hur mycket spelade pengarna in, att du nu kan bli en rik egenföretagare?
– Det är inte slanten jag tänker på. I så fall skulle jag inte vara i den här världen.
Om allt går som Lars-Åke hoppas tar hans företag över för­skolan från årsskiftet. De flesta av de anställda följer med till det nya företaget, liksom Lars-Åke Fryk­holm brinner de för Reggio Emilia-pedagogiken.
Men Veronica Sandsten kommer inte med:
– Jag kommer att vara kvar i det kommunala. Det handlar om ideologi, kommunen får hitta en annan tjänst för mig.

 

 

Jan Larsson
– Vi går och tror att nån måste ta sitt förnuft till fånga, säger Jan Larsson, brandförman.

Från Misteröd kör vi till Uddevallas brandstation. Den vill Uddevallapartiet konkurrensutsätta. Om det går, man utreder just nu frågan.
– Det är inte möjligt idag, säger Lars Ekberg, chef för tillsyns­enheten på Räddningsverket i Karlstad, när Kommunal­arbe­taren ringer. Lagen säger att personalen i räddningstjänsten ska vara anställd av kommunen. För att lägga ut brandkåren på entreprenad krävs en lagändring.
Jan Larsson arbetar som brand­­förman. Han säger:
– Vi går och tror att nån måste ta sitt förnuft till fånga.
Han får medhåll av kollegan Magnus Tangegård:
– Jag är inte speciellt orolig. Till och med i kapitalismens högborg, USA, är räddningstjänsten kommunal.
Jan Larsson berättar om när E6:an rasade och de fick rycka ut.
– Så mycket beröm som vi fick efter raset! Och så kom detta, nästan samtidigt.
Han trodde ändå att det skulle bli mer diskussion än vad det blev.
– Men vi vet för lite, får för lite information.

Solen har gått ner över Uddevalla, Kommunalarbetarens resa genom privatiseringarnas Uddevalla börjar gå mot sitt slut och på Kungstorget inne i stan delas facklor ut. Härifrån startar demonstrationen mot det nya. Kommunal är en av arrangörerna. Framme, i Museiparken utanför fullmäktigemötet, talar bland annat sektionens viceordförande Krister Kronlid:
– Det har tagit 100 år att bygga upp välfärdsstaten. Vad vi ser är rivstarten för ett brutalt systemskifte.
Bakom scenen skyndar Udde­vallapartiets Hans Jona­sson snabbt in på mötet.

Så styrs Uddevalla:

Grafik: Så styrs Uddevalla