– Än så länge har inte barnhemmet hotats, men vår rektor och hans familj har fått sitt hem nedbränt. Kvinnor och barn som bor i närområdet kommer och sover på barnhemmet på natten. Det är kaotiskt på många håll, också i Nakuru, den närmaste staden.

Jacinta Njoroge Lahti 60pxFinns det mat tillräckligt?
– Det finns basvaror, som majs och bönor. Men olika grönsaker och annat som vi brukar handla, går inte att få tag på. De tre största affärerna i Nakuru har bränts ner.

Hur går det med skolstarten?
– Den är uppskjuten en vecka, till den 14 januari. Jag behöver komma till Kenya innan dess. Det är mycket som ska göras, platser på internatskolor ska ordnas, skoluniformer, skor, tvål och annan utrustning inför terminen ska köpas.

Hur ska situationen lösas?
– Det finns över 40 folkslag i Kenya, som måste kunna leva ihop. Presidenten och oppositionsledaren måste börja samtala och lösa situationen. Nu är det oskyldiga som drabbas! Det är fruktansvärt att bränna ner hem och kyrkor. Min bror i Kenya säger att minst 500 människor har dödats i oroligheterna.                                                                  

Gick valet rätt till?
– I alla val hittills har det kommit beskyllningar om valfusk. Det vore bättre att göra om rösträkningen än att underblåsa vreden och uppmuntra till våld. Det är farligt om de politiska motsättningarna urartar till fiendskap mellan olika folkslag. På barnhemmet har vi barn från olika folkgrupper.

Vad ska du göra nu?
– Jag är på väg till resebyrån för att försöka få tag i en ny biljett till Kenya, så att jag kan resa. Jag hoppas situationen förbättras.

Jacinta Njoroge Lahti är vårdbiträde i Stockholm. 2000 startade hon ett barnhem i sin gamla hemby, Kampi ya Moto, i Kenya. Kommunalarbetaren har alltsedan starten berättat om Jacintas arbete för de föräldralösa barnen, och sponsrar barnhemmet och skolan.

Från början bodde åtta barn på det enkla barnhemmet. Idag bor där 46 barn, och det finns en nybyggd skola invid barnhemmet, med 125 elever.

Många av Kommunals medlemmar har engagerat sig och bidrar regelbundet till barnhemmet och skolan som är helt beroende av insatser från frivilliga.