Storvinster på triss eller kombilotteriet sätter fart på tankarna. Kanske är den första att man ska sluta jobba. Få, knappt 12 procent, av dem som vunnit slutar arbeta visar ny forskning. Många av dem som slutade skulle ändå ha gått i pension, några gjorde det tidigare.

Däremot är det fler, knappt 24 procent, som tagit ut obetald ledighet. Men en majoritet gjorde det under en period som var kortare än en månad.
Fler kvinnor än män valde att gå ner i arbetstid, totalt var det 16 procent som gjorde så.

Spelvinst

Illustration: Sofie Söderlöf 

– Arbetarna är mer benägna än lägre och mellantjänstemän att gå ner i tid eller att ta ledigt på heltid, säger Bengt Furåker, professor i sociologi vid Göte­borgs universitet.
Även om inte skillnaden är säkerställd pekar siffrorna på att de med högre utbildning är mindre benägna att ta ledigt på heltid och minska sin arbetstid än de med grundutbildning. Troligt är att även högre tjänstemän inte förändrar sina liv.

Chansen att man tar ledigt ökar ju större vinstsumman är. Vinnarna som studerats har vunnit från 500 000 kronor till över 7,5 miljoner kronor.
– Jag tror inte att ekonomin är oväsentlig. Men det är slående att folk gör relativt lite åt sina jobb, de tar en kortare ledighet, säger Bengt Furåker.
Arbetet är viktigt, visar samma undersökning. Skälet är att det skapar identitet, självrespekt, sociala kontakter och rutiner.
– Vi är mer än bara konsumenter, vi är sociala varelser som värdesätter att ingå i meningsfulla sammanhang och att få göra något betydelsefullt för andra och samhället.

Spel

Jack och Miss Vegas är största spelen, följt av Triss, Lotto, Oddset och Dagens Dubbel.
Största vinsterna genom tiderna:
1) 122 860 699 kronor på Lotto och Joker.
2) 101 789 290 kronor på Lotto och Joker.
3) 93 368 465 kronor på Lotto och Joker.
Källa: Svenska Spel

Svenska spel dominerar

Andel av spelmarknaden i Sverige:
Svenska spel 55%
ATG (trav) 31%
Folkrörelselotterier 5%
Bingo 4%
Folkspel (ex. Bingolotto) 3%
Kasinon 2%