1. Vilka problem uppstår när vi konsumerar så mycket som vi gör i dag?
– Något förfärligt och oro­väckande, klimatkrisen och alla andra miljöproblem.

2. Varför konsumerar vi tre gånger så mycket i dag som för 50 år sedan?
– Produktionen har blivit mycket effektivare, ändå jobbar vi lika mycket. Sen omsätter reklamen i Sverige lika mycket pengar som går till all undervisning i skolan, det säger en hel del. Vår konsumtion täcker den önskan vi har att visa upp vilka vi är och vilken grupp vi vill tillhöra.

3. Enligt din bok ”Keynes barn­barn” bli vi inte lyckliga av konsumtion, varför?
– Om du konsumerar så blir du tillfälligt lycklig men det går fort över och då måste du konsumera mer. Motsatsen är om du lär dig någon färdighet är det jobbigt i början, men så småningom är inlärningen ett mindre problem medan nöjet blir större. Så jag slår ett slag för all slags skapande verksamhet som jag tror ger mer i längden.

4. Varför har vi ett behov att göra av med pengar som vi tjänar?
– Man kanske inte ska moralisera så mycket över att människor som tjänar pengar sen använder dem. Vill vi göra någonting åt det här ska vi ta ett steg tillbaka och fråga: ”Ska vi ändra den här normen som gör att alla känner sig tvingade att jobba det som vi definierar som heltid?”

5. Hur kan man få människor att jobba mindre?
– Undersökningar visar att mer än hälften vill ha kortare arbetstid. Men det har en tendens att försvinna i samhällsdebatten. Ändå blir det inte mer vård, skola och omsorg för att vi har en ekonomisk tillväxt, det är känt av nationalekonomerna. Man borde i stället fråga ”Hur kan folk få till det att arbeta mindre?”, det vill säga driva det i facket och på olika sätt med opinionsbildning.

6. Vad kan vi göra för att minska vår konsumtion?
– Vi måste tillämpa alla möjliga sorters skatter, regler och uppmuntran för att få människor att välja rätt sorts konsumtion. Sen kan vi göra saker som är mer eller mindre skadliga. Att gå på bio är mycket mindre skadligt än att resa.

7. Vad gör du själv för att minska din egen konsumtion?
– Jag försöker att tänka efter vilka mina behov är. Jag sliter ut mina grejer, lagar och reparerar, du skulle bara se min cykel, den skrattar de åt!

ID: Christer Sanne

Ålder: 67. Familj: Fru, tre barn, fem barnbarn och dvärgschnauzern Fanny. Bor: I Stock­­holm. Bakgrund: Civilingenjör, väg- och vattenbyggare från början, har hållit på med framtidsstudier, docent i samhällsplanering på KTH, numera pensionär. Senast lästa bok: Färden genom mangroven av Maryse Condé. "Väldigt läsvärd".

Tre måsten

En morgontidning att läsa.
Komma ut och springa av mig.
Få lära mig nya saker hela tiden.

Fem snabba svar

KÖPCENTRUM / KVARTERSBUTIK
JULKLAPPAR / VÄLGÖRENHET
PAPPERSTIDNING / NÄTTIDNING
TVÄTTA / JOBBA
JULSKINKA / BRYSSELKÅL