Jag är ganska mallig över att ha lyckats snickra ihop den. Att jag inte lejde någon beror inte bara på att det blir dyrt att köpa vitt, utan också tillfredställelsen över att ha gjort något mer här i livet än att ha skrivit några böcker, bloggar och kolumner…

Jobbar lite på konsultbasis
med svartjobb för närvarande och har lärt mig att många som köper svart byggjobb betalar mycket mer än de borde och att det inte blir så mycket dyrare att köpa vitt. Men vi gör ändå väldigt mycket själva som borde lämnas bort – skjorttvätt, städjobb, reparationer, fönsterputs.
Mest fascinerad är jag över att folk lägger tid på att byta bildäck. Det är proffsens uppgift, de kan dessutom hålla koll på när det behövs nya däck. Och har en förvaringstjänst att erbjuda så att man slipper skitiga däck i källarförrådet.

Att prylar blir billigare
medan tjänster till synes blir dyrare har kallats ”den postindustriella paradoxen”. Det är konsekvensen av att saker tillverkas allt mer effektivt, medan det inte är lika lätt att rationalisera tjänsteproduktion.
Det är också ett skäl till att vi fått en ”konsumism” inriktad på saker, prylar, slit-och-släng. Något vi märker så här till jul…kanske borde det finnas större möjligheter att köpa ett par vårstädningar i present…eller varför inte en omgång fotvård?

Ett sätt att lösa den saken är att subventionera tjänsterna via skattesedeln. Genom en stor offentlig sektor eller genom olika typer av avdragsrätter.
Den svenska lösningen är på väg att bli en blandning. Här behövs mer experiment!

Åker till jobbet och skriver ett par krönikor. Ger en intervju om ”experter och medierna” och gör en sista uppstädning innan jag slutför julklappshandlingen. Letar desperat efter en skiva med Disturbed samt har ett par viktiga saker att hitta på Claes Ohlson.

Det är skolavslutning och då brukar vi försöka fika eller äta på stan. Sen är det dags att ta itu med julstädningen. Fast jag varvar fönstertvätt med att skriva lite fakturor och sortera alla dessa jäkla kvitton…

Framåt kvällen blir det tacos. Och så ska jag på en liten fest med några kompisar i Laboremus, de flesta studenter som har vett att enligt den upsaliensiska traditionen tilltala mig ”farbror”.
Ska ta med grundingredienserna för hemtillverkning av Limonchello – nittiosexprocentig sprit, socker och 15 citroner. Receptet finns på nätet…