Bakom kassan står Nina Suatan och slår in böcker medan mjuk jazz spisas i bakgrunden. Nina driver Bokspindeln tillsammans med Helena Eriksson-Berhan. De har ofta olika aktiviteter på gång i butiken, bland annat brukar de bjuda in författare och illustratörer.
– Jag och Helena var kolleger på Etnografiska museet där vi var projektanställda så vi ville hitta på någonting annat, säger Nina och skyndar till kunden Teslin Seale som lagt en trave böcker på disken.

Bokspindeln
Lotta Pellbäck-Erstam och dottern Lina besöker
regelbundet Bokspindeln.
Foto: Johanna Svensson

Teslin har åkt hit från Välling-by med sin 3 månader gamla dotter Mia och är ute efter svenska barnböcker på engelska till släkt-ingarna i Kanada. Och eftersom Bokspindeln är specialiserade på böcker på andra språk har Teslin hittat en hel del, bland annat The Vasa piglet av Björn Bergenholtz.
– Nu slipper jag åka ut till en massa andra butiker, här kan jag handla utan att få vinterkräksjukan, säger Teslin.
I Bokspindelns lilla fåtöljhörna sitter Lotta Pellbäck-Erstam och hennes sexåriga dotter Lina. De letar efter en ny mattebok.
–Jag har gått ut min första mattebok, säger Lina.
Förutom matteböcker gillar Lina Sandvargen och i julklapp tänker hon önska sig Pippi.
– Sverige är ett barnkulturland. Det finns oerhört mycket bra böcker som tar barn på stort allvar, säger Linas mamma Lotta.
Men vad gör man om ens barn inte verkar vilja läsa?
– Om det är riktigt små barn som helst bara stoppar böckerna i munnen, kan böcker där man får vara med fysiskt vara bra, säger Nina och tipsar om Knacka på! av Anna-Clara Tidholm.

För barn som precis börjat skolan finns det böcker med korta meningar som ändå är spännande. Till exempel Laura Lupp: ­Detektiv av Jörg Meier.
Själv tyckte Nina bäst om Elsa Beskows Tomtebobarnen när hon var liten.
– Men mamma fick bläddra förbi den läskiga trollsidan!

Bokspindelns boktips

För 0-2 Sov gott Pino av Kenneth Andersson, Vem blöder? av Stina Wirsén* För 3-7 Sonja, Boris och tjuven av Eva Lindström,
Astons stenar av Lotta Geffenblad* För 7-10 Fyrverkerimakarens ­dotter av Philip Pullman, De röda drakarnas land av Ylva Karlsson
För 10 och uppåt Flickan som var vacker i onödan av Janne Lundström, Tidväktaren av Jeanette Winterson