Hustrun har jobb i Uppsala idag och vi jobbar därför hemifrån på förmiddagen. Jag kan pysslar med mitt föredrag och försöker få liv i färgskrivaren. Sen måste jag snida lite på propagandakursen och prata med studierektorn om upplägget.
 
Mejlar en granne som eventuellt kan vara tomte. Sen till kontoret för att plocka upp lite overheadbilder och gamla föredrag för att låna av mig själv.
Det ser ut som ett sprängt skithus på mitt arbetsrum. Travar av böcker och papper från olika projekt som jag slutfört men inte hunnit plocka upp på hyllorna.
Och när vattnade jag blommorna senast?
Får fixa det i morgon. Idag har jag inte tid.

Sen sticker jag till Stockholm
och näringsdepartementet. Tar 13-tåget till Stockholm. Åker nästan alltid första klass eftersom det erbjuder bästa möjligheterna att jobba, gott om utrymme och fridfull stämning. Ger mig en chans att i lugn och ro gå igenom mina anteckningar och ”sjunga upp mig”.
Även om jag är en van föreläsare krävs det varje gång att jag sparkar igång mig själv – så att ett ”babbel” inte blir rutin, för då blir det inget bra.

På närings blir det en timmes kåserande på temat ”Alliansen – ett degenererat knattelag?” och ”Vinner (s) självklart 2010?”. För personalen.
Inga politiker närvarande hoppas jag.

En diskussionspunkt gäller vilken betydelse Vaxholmsmålet har för den svenska modellen. (Läs mer på DN.se, SvD.se och Ekonominyheterna.se.)
Det är uppenbart att vi nu kommer att få mer konkurrens utifrån även när det gäller tjänster. Det blir en hård press för alla inom dessa näringar också.
På samma sätt som vi sett tillverkningsindustrin trängas ut kommer även sådant vi traditionellt uppfattat som ”svenskt” att bli globaliserat.

Det ska bli intressant att se hur fackföreningsrörelsen ska tackla denna fråga. De har ju en del annat att stå i, om man säger. Färre medlemmar, försämrad a-kassa och nu även en slags EU-baserad ”utmanarrätt” för allt fler verksamheter.

På hemvägen får jag försöka plocka upp några julklappar.

Ikväll är det piglördag och då brukar vi försöka äta något mer avancerat.
Idag blir det Apelsinkyckling, en favoriträtt. Kanske ett glas vin till. Och sedan lite konversation innan vi gör sista kontrollen av hur mycket vi har kvar innan julafton.