Somnade runt 22 och är idag uppe strax efter klockan sex, vilket får betraktas som sovmorgon.
Förbereder lite frukost till övriga familjen. Själv tar jag te och avokado.
Och en slurk ProVia. Kollar sen av nätet. Inget har hänt. Egentligen. Annat än att jag blir utskälld av en kommunpolitiker i Piteå-Tidningen. Jag har raljerat lite över att en pub, Karls Källa, stängs och undrat om det går att få en pubpilsner i Piteå i fortsättningen. Nu får jag veta att lagen måste följas, punkt slut. Skriver ett kort genmäle.

Nätet är fortfarande trögt.
Och det är obeskrivligt irriterande när man behöver full service från Google. Tvingas gå över till det trådlöst uppringande nätet ett tag.

Grannens hund ylar.

Verkar inte komma iväg
till mitt kontor idag, utan sitter i hemmasoffan och skriver. Putsar på ett par av krönikorna, en ”reservare” till Piteå-Tidningen och en till Örnsköldsviks Allehanda. Dessutom försöker jag få iväg en text till Ölandsbladet med samma elegans som jag fått iväg barnen till skolan och disken i skåpet.

Fixar en sushi från Geijersgatan runt hörnet. Och mitt möte klockan 13 ringer och ställer in. Rösten fortfarande borta på min kund.
Det är meningen att jag ska hjälpa dem att fibrera Sverige, alltså dra ut kabel till hushållen. Men deras verksamhet hindras av monopolister som vill stoppa konkurrenter.
Det är stora nationella aktörer, men också kommunala bolag och bostadsföretag som vill fortsätta att skinna sina medborgare och hyresgäster genom att hålla ute konkurrenter. Det är en typ av konsultjobb som jag skulle kunna göra gratis bara för att jag blir så förbannad. Flytta på er monpolister!

Plötsligt blir allt lugnt. Nu får jag mer tid över till att läsa och skriva.
Ska ju ha ett föredrag i morgon som måste förberedas. Jag får kanske lite tid över att köpa julklappar och en gör en del småpraktiskt. Dessutom glömde jag saftglögg och lutfisk när jag handlade igår….

Just när jag petat i mig sushin ringer en PR-kollega från Stockholm och undrar
– Hur går det med kursen?
– Vadå för kurs? frågar jag.  
– Den vi ska ha i april, säger han.

Det visar sig att jag missförstått ett tidigare mejl. Vi ska hålla i en PR-kurs vid Stockholms Universitet framåt våren. Och det är nu hög tid att spika kursplanen och litteraturlistan.
Plötsligt blir det lite panik. Det var den här dagen. Plötsligt tornar det upp sig ett berg av arbete. Jag vet redan att denna tisdag kväll kommer att bli vigd åt jobb…..och måste iväg till kontoret i alla fall för att kolla litteraturen.

Så var det det där med tomten… för några är han ett turkiskt helgon, S:t Nicholaus, som organiserade den tidens barnomsorg, men tomten är ju också ett övernaturligt nordiskt väsen samt har hämtat inspiration från Ol’ Nic, som är en mörkrets tjänare och brukar fara runt på himlavalvet i en kälke dragen av ormar. Lord Woldemort-typ alltså.

Men jag är ute efter en tredje slags tomte, en vanlig tomtejävel ur svensk medelklass. En inte alltför glöggberoende gubbe från grannskapet kanske, eller någon yngre som tycker det är roligt… men det är oceaner av tid tills julafton, dags att ta itu med PR-kurser, kabelmonopolister och alla andra av tillvarons hundar…