Jag har en timme på mig innan de andra vaknar. Mejlar lite och börjar jobba på veckans texter. Lite mer att skriva än vanligt eftersom jag kan plugga in en del extra texter över jul. Det blir olika varianter av julreflektioner samt något som bryter av totalt från allt jävla glögg och bjällerklang.

05.20 kommer första tidningarna här i Uppsala. Undersöker om det hänt något i världen. Det enda jag noterar är att DN-debatt handlar om att sorkfebern sprider sig. Mildare vintrar = sorkar i vedboden = fler människor blir smittade.
Debattören på DN tror att samarbete över gränserna i klimatzonen är lösningen. Äskar pengar antar jag. Kanske det. Själv rekommenderar jag en halvsvulten katt i vedboden. Och att vi lär oss leva med sorkår.

Kollar ut över den frostnupna trädgårdsrutan. Spikade ihop en plattform av trätrall i höstas och det blev riktigt bra. Inga sorkar i sikte. Men nästan lite stämningsfullt med julgransbelysningen jag satt i en buske som täcker sopkuben. Vackert.

I dessa dagar
dels upprörs vi över klimatförändringarna och att exempelvis kineserna börjar idka industriell nedskitning, och sedan ställer vi till med kinesisktillverkade lamporgier i sina trädgårdar och på sina hus. Det har blivit inne med utebelysning…..men jag är inte upprörd.
Problemet är inte att vi konsumerar för mycket energi utan att vi inte har hittat på bättre metoder att få fram mer energi. Det finns en klar koppling mellan välfärd och energikonsumtion. Men den måste vara smart.

0547 kommer International Herald Tribune, tryckt i Sverige och inspirerande perspektiv på världsläget. Idag bland annat om att framtidens choklad kommer att vara kryddig – mörk med pikanta smaker som chili eller saffran…..

Tar lite frukost, kex med brieost och ett par skivade vitlökar. Gäller att hålla sjukdomarna på avstånd. Fördelen med att vara ensamarbetare är att jag kan äta så mycket vitlök jag vill….

Börjar skriva kröniketext. Kort operativt informationsutbyte när hustrun vaknar. Jag ska handla och hon tänka på några julklappar. Kysser hustrun farväl – hon pendlar till Stockholm – och sen ser jag till att barnen kommer iväg till skolan. Nyckel? Frukt? Läxböcker?

Gossen är hemma sjuk, måste få läkarhjälp. Får tid av husläkaren klockan tre. Det får han klara själv.

Skeppar iväg en krönika till Piteå-Tidningen och skriver nästan klart två andra krönikor. De får mogna lite till.
Sen åker jag och handlar det viktigaste inför jul. Inte så högt tryck på ICA. Skönt att bli av med det problemet innan värsta julruschen.

Ser till att gossen får lite lunch och åker sen iväg till mitt kontor i Uppsala Science Park där jag trängs med läkemedelsnissar, glassimportörer och vanliga konsulter som jag själv. Läser tidningar och böcker i ett par timmar och skriver lite mer.

En kund jag skulle träffat klockan tre mejlar och sjukskriver sig en dag, kan vi träffas i morgon?

Får fortsätta att läsa, ligger på soffan och stjäl en liten lur. Dags att blogga för Kommunalarbetaren….

Framåt aftonen ska jag åka hem förbereda kvällsmat. Vi satsar på kryddstark vecka för att skapa kontrast till julmaten. Ikväll blir det kycklingfräs med massor av couscous, grönsaker och curry…sen siktar jag på att avrunda med ett glas whisky och fundera över hur vi ska få tag på en tomtejävel.
Den ordinarie har rymt till Thailand…om det blir som jag räknar med så avslutas dagen med lite läsning om svensk politik i början av 1800-talet…jag har börjat förbereda ett litet projekt till nästa år…