Sofiedals gård är en av Sveriges största odlare av grönsaker. Gården är enligt sin hemsida ett familjeföretag som drivs av Jan och Brittmarie Ohlsson. Odlingen uppgår till 120 hektar. Där odlas bland annat purjolök, isbergssallat, blomkål, vitkål och blomkål.

Företaget säger att kvalitet och smak värderas högt. Produkterna som odlas är kvalitetssäkrade genom så kallad IP (Integrerad Produktion). Man ser till det bästa för plantan och miljön och för dagbok över produktionen. IP-odling ska också innebära även en helhetssyn på odlare, människa och miljö.
Tidigare i höstas avslöjade dock Sveriges Radios program ”Kaliber” att ägarna till Sofiedal behandlat säsongsarbetare mycket illa.
Lantarbetarna fick bland annat inte den lön som utlovats. De hade inte heller haft tillgång till vatten och toalett och de tilltalades på ett kränkande sätt. Två polska lantarbetare intervjuades i radion och de berättade att de kallats nedlåtande för ”grisar” och att de inte fick prata utan bara arbeta.

Livsmedelskedjan Coop har nu beslutat att via sin leverantör i Skåne företaget Everfresh inte köpa in livsmedel från gården.
– Kunderna måste kunna ha förtroende för att de varor vi säljer produceras på ett rättvist sätt, där lagar och avtals följs, säger Coops informationschef Magnus Frisk. Det gäller också andra gårdar.
Uppköparen Everfresh ska nu utreda förhållandena.
– Det stämmer, säger Hans Jönsson på Everfresh i Helsingborg. Jag kommer den här veckan att träffa ägarna. Förutom de rent mänskliga aspekterna där människor kränks handlar det för gårdens ägare om pengar. När verkligheten nu kommer till konsumenternas kännedom kan ju det drabba företaget hårt.

Kommunalarbetaren har varit i kontakt med Sofiedals ägare. Men de hänvisar till sin arbetsgivarorganisation SLA.
Ulf Hansson, Kommunal Skåne har arbetat mot utnyttjande av säsongsarbetskraft i flera år. Han hävdar att Sofiedals gård bara är en av många som ekonomiskt utnyttjar migrerande arbetskraft.
– Tyvärr är det 90 procent som gör så, säger han. Men det är bra om Sofiedal kan bli en väckarklocka. Så här kan det inte fortsätta. Hela branschen förlorar på det när det nu kommer ut.