– Fantastiskt. Större pris och ära kan jag inte få. Jag är jättestolt. En bok som betyder något för fler än mig själv. Att få finnas i en tradition av arbetarlitteratur, säger Åsa till KA.

Åsa Linderborg
Åsa Linderborg får Ivar Lo:s personliga pris på 310 000 kr.
Foto: Jenny Ottosson / Julia Björne

Åsa berättar att hon en gång köpte en födelsedagspresent till sin pappa, Ivar Lo-Johanssons roman Kungsgatan.
– Han läste den noga och ringde sedan och diskuterade den med mig.
”Mig äger ingen” blev Augustprisnominerad och älskad av kritiker och publik. På Brunnsviks folkhögskola vittnade deltagare på ett fackligt seminarium om att folk som vanligen inte läste böcker hade läst och fångats av Åsa bok.

”Mig äger ingen” är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa Leif Andersson, härdarmästare vid Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.

Ivar Lo-Johanssons personliga pris är i år på 310.000 kronor. Priset delas ut av företrädare för etablerade institutioner i Sverige, ABF, Sveriges Författarförbund och Svenska Akademien. Det delas ut den 23 februari.