Skandaler var ju ett av mina ämnen för den här veckans bloggande. Jag vill börja med att citera tidningen Lands rubrik i en artikel om villkoren för säsongsarbetare inom jordbruket i  Höganäs kommun ”Skandalösa arbetsvillkor snedvrider konkurrensen”. Vitryssar jobbar för 15 kronor/tim när de borde tjäna över 90 kronor/tim. Boendevillkor som ingen av oss skulle acceptera.
Vad är det som gör att arbetsgivare agerar på det sättet? Har de ingen som helst skam i kroppen?
Skäms, vi accepterar inte detta. Inte som fackförbund, inte som konsument och inte som svenskar.

Den girighet som breder ut sig bland dessa så kallade företagare grundar sig i en människosyn som inte är långt ifrån forna tiders plantageägare som ägde slavar. Det är dags att hänga ut alla som har slavliknande anställda offentligt så att vi kan välja bort deras produkter och istället handla från de seriösa jordbruksföretagen.

Men det är inte bara i jordbruksbranchen som detta finns. Byggnads ordförande Hans Tilly sa igår i en intervju att ca 6000 personer jobbar under slavliknande förhållanden i byggbranchen.
Även statsråd eller fd statsråd i den borgerliga regeringen  har ju ägnat sig åt att ha svart arbetskraft i hemmet. Vi är tydligen inne i nån slags girighetens tid där allt går ut på att roffa åt sig så mycket som möjligt. Skandalerna står dom giriga för.

Vi upplever just nu ett slags kreditmarknads kris som i mångt och mycket kommer från USA. Banker har lånat ut pengar till människor som inte kan betala tillbaka lånen.
Detta visste bankerna när de lånade ut pengarna. Sedan lånade dessa banker pengar av andra banker som visste att bankerna de lånade ut till hade lånat ut till låntagare som inte skulle få lån i deras bank.
Katten-på-råttan-leken har sen spritt sig över världen. Hur kan alla dessa kloka bankmänniskor agera på detta viset? Jo, även där är girigheten större än förnuftet.

De svenska bankerna har klarat sig bra i denna kris inga skandaler här. Tänk på det nu i julhandeln när du funderar på att handla på kredit. Många av krediterna i butiker eller på kontokort tillhandahålls av banker som är indragna i kreditskandalerna.
Nån måste väl betala förlusterna. Se till att det inte blir du som tar snabba lån i butiken och gynnar dessa banker.
Vi har tillsammans med LO förhandlat fram medlemslån i Swedbank och Nordea. Måste du låna använd medlemslån i stället.

Idag ska jag ägna mig åt pensioner, IT-strategier och kapitalplacering.
Det är kallt ute, minusgrader. Det kanske blir is snart i alla fall.