Dessa pengar måste nu drivas in med hjälp av kronofogden.
Riksdagsledamoten Josefin Brink skriver i sin fråga till Anders Borg att ” Vänsterpartiet delar a–kassornas samorganisations mening om det tvivelaktiga att låta a–kassorna fungera som ett slags pseudo–skatterverk med uppdrag att leverera intäkter till finansdepartementet”.

Hon undrar om finansministern är beredd att ta bort kravet på a–kassorna att driva in obetalda avgifter.

Som kommunalarbetaren.se tidigare berättat har a–kassorna fått anstånd fram till årsskiftet att betala in den förhöjda a–kasseavgiften. Problemet för a–kassorna är att många har valt att lämna a–kassan när det vid årsskiftet blev dyrare att vara med.

De som har straffat ut sig har slutat att betala a–kasseavgift och efter tre månader blivit utesluten. A–kassorna har tidigare inte brytt sig om att kräva in den förhöjda a–kasseavgiften för dessa tre månader. Men nu vill staten ändå ha in dessa pengar.

Om inte medlemmarna betalar in vad de är skyldiga till a–kassan kan kravet ytterst lämnas till kronofogden som kan göra utmätning för att få in pengarna staten vill ha.