Mia: Jag leder en pilatesgrupp
40-åriga Marianne ”Mia” Ahlbin från Landskrona är grupphandledare för vuxna autister, men var sjukskriven för utmattningsdepression när hon anmälde sig till KA:s tävling. Hon gick ned från 90 till 79 kilo och förbättrade konditionen med 50 procent.
Hur har det gått, Mia?
– Jag har minskat ett kilo till sedan maj. En kollega undrade också hur jag lyckats må bättre. Då tog jag med min pilatesboll och visade henne. Flera andra kollegor nappade. Varje tisdag och torsdag samlar jag nu åtta arbetskompisar och leder dem i pilatesträning, det är så mycket roligare att träna i grupp och vi hjälper varandra.

Idag arbetstränar Mia upp till fyra timmar fyra dagar i veckan och ska snart ha rehabmöte.
– Då bestämmer vi hur många procent jag orkar jobba. Jag bad ju KA om hjälp eftersom jag ville komma tillbaka!
Har det varit svårt att hålla vikten?
– Efter en semestervecka med mycket grillat och vin därtill trodde jag att jag gått upp… Dessutom fick jag en spricka i fotleden och det tog en månad innan jag kunde träna som vanligt igen. Men jag höll ändå vikten, kanske för att jag tränat så mycket att förbränningen fortsatt funka bra.
– Nu äter jag enligt Beas tips långsamma kolhydrater, kör konditonsträning två-tre gånger i veckan och styrketräning en gång. Jag promenerar och leder pilatesgruppen.

För Mia är saken så enkel.
– Jag vill aldrig mer må så dåligt som för ett år sen och jag vill aldrig mer väga så mycket. Som mest var jag uppe i 106! Slarvar jag mår jag sämre. Alltså ger jag inte upp. Nu har jag bara fem kilo kvar till mitt mål att väga 73 kilo.

Johanna: Jag har skaffat en stegräknare
Nästan sex kilo gick 23-åriga omvårdaren Johanna Agus Andersson från Åmål ned efter de 12 veckorna med Bea. Hon bättrade också på konditionen ordentligt.
Hur har det gått?
– Jag tog en semestervecka i Bulgarien när vi haft vår ‘examen’ i maj. Tyckte jag kunde unna mig lite… Men det blev tyvärr för många pizzor. När jag kom hem igen fortsatte jag äta fel och fick tillbaka fyra av mina tappade kilon.

Inte kul! Johanna bestämde alltså att göra något åt saken.
– Ja, nu är jag med i kommunens friskvårdssatsning Åmålssteget. Vi är indelade i grupper på arbetsplatserna och försöker gå minst 10 000 steg om dagen, så jag har skaffat en stegräknare. Jag har redan blivit av med två av de fyra ”nya” kilona, även om det kanske mest är vatten i början. Snart är det också dags för gymmet.
Johanna är nu uppe i 7 000-12 000 steg om dagen. I december ska vinnarna, de som gått flest steg sedan oktober, koras.

– Jag kände mig så duktig när vi var i Stockholm. Men en förklaring till att jag haft svårt med disciplinen är att jag gått igenom en skilsmässa sen sist. Vi var gifta i sju år… Nu ska jag börja äta rätt igen, det är lättare nu när jag kommit i gång så bra med träningen.

Stefan: När foten är OK drar jag i gång
Som läsaren kanske minns hade 54-årige busschauffören Stefan Wahl från Spånga otur i våras. Han var så ivrig att träna att muskelfästena krampade och inflammerades. Detta resulterade i fem veckors uppehåll i programmet. Men han kom igen, lyckades gå ned från 117.5 kilo till 108.5 och bättrade även på konditionen.
Hur har det gått?
– Jag har fått tillbaka knappt två av de där nio och ett halvt kilona… Och kondisen är nog nere på samma nivå som förr. Men redan under uppehållet i våras hade jag fått ont i foten. Detta förvärrades i somras och röntgen visade att jag har ett slitage på ledbandet och även något som sitter löst. Nu väntar jag på remiss till specialist och vågar inte träna alls. Men det nya kosthållet har jag lyckats hålla fast vid.

Stefan har ju ett förflutet som kock och gillar att hitta på nya rätter enligt Beas ”ordination.”
– Det blir mycket wokat och grönsaker. Dessutom har jag skaffat en magtrimmer och tycker magen känns stabilare nu. Men tyvärr röker jag ännu. I motgångens stund tröstade jag mig med cigaretter… Men så snart foten är OK drar jag i gång med träningen. Lugnt i början, för nu vågar jag inte ta några risker alls. Det får ta den tid det tar!