Det är lunchtid och på Garnisonen i Stockholm kryllar det av folk. Kattis Blom sätter sig på en av de höga stolarna på cafét och säger att det är viktigt för henne att få berätta sin historia, kanske kan den hjälpa andra.
– När min dotter gick i åttan sa en lärare att en hög procent av  eleverna börjar dricka alkohol i nian. Han är inte klok, tänkte jag. Min dotter kommer aldrig att göra det. Det verkade så avlägset då. Sedan kraschade hon totalt i nian.
Kattis Bloms dotter Tina var en helt vanlig tjej som över en natt förvandlades till en främling. Kvällen då allt började hade Tina en lugn tjejmiddag hemma när tjejerna plötsligt fick bråttom ut. Några timmar senare ringer Kattis Tinas mobil och får höra från en främmande kvinna att hennes femtonåriga dotter ligger medvetslös på gatan.
– Jag fattade ingenting. På kort tid lyckades de få tag på alkohol på stan som de fått i sig på nolltid. Jag var chockad och fattade inte då hur allvarligt problemet var.

Dagen efter sätter sig
Kattis med Tina och har det första allvarliga samtalet om riskerna med att dricka alkohol. Hon säger att hon känner igen dotterns destruktiva beteende från sin egen ungdom. Kattis är nykter alkoholist sedan åtta år tillbaka. Nära anhöriga missbrukade alkohol och hon känner väl till riskerna med det genetiska och sociala arvet. Studier visar att barn till missbrukare löper en högre risk att själva börja missbruka alkohol och droger.
 
Första året i gymnasiet är Tina skoltrött och rymmer hemifrån. Hon är försvunnen i tre veckor. Kattis är förtvivlad och letar överallt. Hon ringer kompisar, kompisars föräldrar, registrerar sig på hemsidor som hon vet att Tina använder. Hon skickar SMS och ibland får hon svar där Tina skriver att hon mår bra och att hon inte ska oroa sig. Kattis polisanmäler att Tina är försvunnen men polisen kan inte göra mycket. På Stockholms stads hemsida hittar hon Ungdomsjouren.
– De var helt fantastiska och hjälpte mig direkt.
Kattis hittar till slut Tina påverkad på en fritidsgård i city. Hon körs till Maria Ungdom där tester visar att hon tagit droger. Under en kortare period går Kattis och Tina i samtal hos en terapeut.

Det är lugnt en tid innan ytterligare en händelse med alkohol och droger inträffar och det blir en ny vända till Maria Ungdom. Den här gången blir Kattis och Tina erbjudna att gå i var sitt program, Tina tillsammans med andra tonåringar med liknande problem och Kattis i ett program för föräldrar.
– Tina började lyssna på andra som hade liknande upplevelser som hon och kände att det fanns hjälp att få. För mig var det oerhört viktigt för mig att få dela mina erfarenheter med andra vuxna.
 
I dag är Tina 18 år och den destruktiva perioden är förbi.
– Vi har en jättebra relation i dag. Jag litar på henne och vi bråkar väldigt sällan. Jag är verkligen stolt över henne.
Kattis säger att om hon ska ge andra föräldrar råd, så är det att sätta tydliga gränser i allt och ge barnen en massa kärlek.
– Fysisk kontakt är så viktig. Min sextonåriga son säger att jag är pinsam men jag vet att han vill att jag ska pussa honom.
Släpp inte taget, säger Kattis. Stå kvar och visa att du älskar dem.
Lunchen är slut och det är dags för Kattis att gå tillbaka till jobbet. Innan hon går frågar jag hur hon orkade kämpa som hon gjorde.
– Jag vet faktiskt inte.  Jag var trött jämt. Men det fanns inget alternativ. Det är mitt barn. Skulle det hända min son nu skulle jag göra om det igen.

Ungdomar och alkohol

- Andelen elever i årskurs nio som inte dricker har ökat till över 30 procent, på 70-talet låg den runt 10 procent.
- Att köpa alkohol till den som är under 20 år olagligt, straffet
är böter eller fängelse.
- Ofta är det kompisar och ­kompisars syskon som köper ut.
- Tjejer tål mindre än killar.
- Majoriteten av dem som ­prövar narkotika är berusade.
- I åtta av tio våldsbrott där ­tonåringar är inblandade finns alkohol med i bilden.
- Risken är större att den som har druckit har oskyddat sex.
- De som dricker alkohol tidigt och mycket kan löpa större risk att få alkoholproblem som vuxen.
- Fler vårdas för sjukdomar som alkohol orsakar. I Stockholm finns den största ökningen, 119 procent, bland kvinnor 16-24 år.
Christina Swahn

Behöver du hjälp?
Kontakta Maria Ungdom, www.mariaungdom.nu
Dygnet runt rådgivning Tel. 08-672 45 60 (Hela landet kan ringa)

Alkoholutvecklingen de senaste åren

Grafik alkoholkonsumtion bland unga