Man kan se dem överallt i Stockholm: på husväggar, lyktstolpar, baksidan av gatuskyltar. Det hela började för fyra år sedan när Oldbrind – som han vill kalla sig i den här intervjun – och hans vän Mönstret – som förstås också heter något annat – satt och hade riktigt tråkigt.
– Hela Folkeprylen har funnits i oss båda två, men när jag och Mönstret möttes och lärde känna varandra uppstod en självklar figur.
Folke är en fiktiv person som på klistermärkena uttrycker sin åsikt om saker och ting, eller bara ondgör sig över verkligheten.
Så – vem är egentligen Folke?
– Folke är en man i sina bästa år. Lagom tjock. Som säger roliga saker. Ibland säger han allvarliga saker när han är riktigt förbannad på nånting, men oftast är han rätt lättsam. Han kanaliseras genom mig och Mönstret, men han har ett eget liv. Helt klart.

En av de saker som Folke just nu är förbannad på är det faktum att moderaternas förra statssekreterare Ulrika Schenström får 82 000 kronor i ersättning sedan hon slutat efter den beramade kyssen med TV4:s Anders Pihlblad.
– Hon har en sjukt hög lön från början just för att hon under inga omständigheter ska supa på jobbet. Och så gör hon det och så får hon en a-kassa på 82 lök i månaden i två jävla år! Och hon jobbar för en regering som ger mig tre extra karensdagar när jag är arbetslös. Det blev två klistermärken: ”Folke vill också ha 82 jävla lök i a-kassa” och ”Folke vill ta en time out, det verkar soft”.
Tvärtemot nidbilden av en gatukonstnär är inte Oldbrind en person som degar hela dagarna och sen sätter upp klistermärk-ena på nätterna och lever på a-kassa. Han arbetar, just nu som markgubbe åt ett timmerhuggarlag. Tidigare har han haft kommunalarjobb som fritidsledare och jobbat
i hemtjänsten.
Vad säger han då till dem som har som jobb att ta ner hans klistermärken?
– Vi har alla en chef som ger oss betalt för att vi ska göra det han säger åt oss att göra. Men man kan vara lite soft. Sanerarna har ett ansvar för sin egen heder och stolthet som människor: Ta inte bort grejer som ni tycker ska sitta där! Så jävla bra betalt är det inte! Och är det sanerare som verkligen hatar det jag gör så: Synd, jag bor i den här stan också.

Två gånger har han åkt fast, misstänkt för brottet skadegörelse. När han ringde för att kolla vad som skulle hända svarade åklagaren: ”Det var du med klistermärkena ja, de var jätteroliga! Hela kontoret har suttit och skrattat åt dem, vi tycker de är så roliga. Det kommer nog inte bli nånting av det här.” Åtalet lades ner.
– Jag vill passa på att hälsa till killarna på Nordisk Bevaknings-tjänst: Nu börjar det bli kallt ute grabbar, så sätt på er en extra tröja, sen är det viktigt med snabba kolhydrater när man joggar så mycket som jag vet att ni gör, så styr upp det så lovar jag att vi ses i joggingspåret.

Hur länge kommer då Folke finnas kvar?

– Jag vet inte. Jag har haft perioder när jag kräkts på hela grejen. Vi håller på tills vi tröttnar.
Kanske är det som det står på ett Folke-klistermärke:
”Snälla sluta. Om ni fortsätter riva ner mina klistermärken kommer jag ju aldrig bli klar. Det förstår ni väl?”

Folke om facket

- Folke är som folk är mest och jag tror att folk har sugit i sig den här borgerliga lögnen om att alla ska klara sig själva nu. Så Folke går mest runt och fattar inte varför han har så dålig lön och vet inte att han har vissa rättigheter. Han är lite besviken på fackliga företrädare som kanske inte var så jävla mycket att ha när det verkligen gällde.