Sms måste vara vår tids nya relationspest.
Det är ingen hejd vad folk har det jobbigt på grund av allt sms:ande hela tiden! Äktenskap går i kras, vänskap störs, barn- och föräldrarelationer hackar på tomgång.
Människor vandrar runt med mobilerna fastväxta i händerna, inåtvända ansiktsuttryck och en tumme som plattats ut till pannkaka. Sms-tummen… Och det där eviga blippandet och surrandet och pipandet.

Tänk söndagsfrid med familjen. Alla är glada och ska umgås. Men så piper tingesten och mannen rusar iväg med något jagat i blicken. Kaffet kallnar och resten av familjen är frustrerad.
Lagom till att mannen är tillbaka så vibrerar fruns telefon. Sedan tonåringens. Sedan elvaåringens. Sedan börjar mannens telefon igen och karusellen är igång. Söndagsfrid? Nej, ett sms-helvete.

Otrohet via sms är den nya folksjukdomen. Det är inte som forna tider då ett samlag skedde på ett solkigt hotellrum och sedan fick de otrogna tråna efter varandra.
Nej, nu följer älskarinnan med i fickan och tänk, hon kan ligga och darra rakt på den otrogne mannens könsorgan! Hela tiden!
Så fort hon skickar ett sex-sms så rycker det till i hans kalsonger, där mobilen hoppar och låter. Instant sms-sex.

Det är inte bara flirtar och porriga sms som förpestar. Det är också kompisar från när och förr, som skickar både snälla men också helt idiotiska sms vilka tider som helst på dygnet.
Det är också oron. Och jargongen. Också en professionell relation kan avsluta ett sms med ordet ”puzz” och hur ska då en partner, som ”råkat” få syn på eländet, tolka det? Är det våt, het, längtande ”puzz”? Eller en strikt artighetsbetonad sådan?

De bedragna blir som besatta av sina partners mobiler. De där små tingestarna. De ligger där och väntar på att bli öppnade, inkorgar bli lästa. Sms tolkade och sedda genom olikfärgade glasögon.
Det är också tillgängligheten.
Min karl är typ i Australien men nog fan sms:ar han dygnet runt och om jag inte svarar inom två röda minuter blir han rabiat! Vissa människor skickar trettio sms på raken. Man förväntas ständigt kunna parera, passa och svara.

Det är också tonen. Sms är begränsade. Man kan mena väl men när sms:et läses av mottagaren så blir det motsatt effekt. Vad det grälas via sms. Hotas. Hatas.

Jag vet på fullt allvar ett halvdussin relationer, långa äktenskap där folk har barn och true love och allt det, som gått på pumpen på grund av sms. För att flirten gått överstyr. För att kvinnan i relationen inte kunnat sluta sms:a, för att hon smugit på toa med sin älskade mobil, för att hon haft en drös luftmän på tråden. För att hennes man anat. För att han bönat och bett, snälla, stäng av eländet. För att hon inte kunnat.

Ge mig tips på vad vi ska göra åt eländet…