Dålig kunskap om hygien, otvättade händer och allmänt dålig rengöring är de vanligaste orsakerna till utbrott av matförgiftning. Det visar kommunernas matförgiftningsrapport för 2006.

Under 2006 rapporterade kommunerna 202 misstänkta matförgiftningar. 1463 personer blev sjuka. Siffrorna är desamma som 2005.
Det visar statistik från Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet.

Liksom tidigare år var calici/norovirus, som orsakar vinterkräksjukan, den vanligaste rapporterade orsaken till matförgiftning.
Viruset drabbade 655 personer och orsakade 31 utbrott. Salmonella var den näst vanligaste orsaken och drabbade 261 personer (6 utbrott), följt av stafylokocker med 25 drabbade (8 utbrott).
I över hälften av utbrotten kunde dock inte något smittämne identifieras.
De flesta matförgiftningar som rapporterades orsakades av mat som tillagats på restauranger och storhushåll. Därefter kom mat lagad i det egna hemmet. 

Som konsument kan man minska risken att drabbas av matförgiftningar i hemmet genom att följa några enkla råd:
- Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.
- Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs.
- Använd olika skärbrädor, till exempel en för kött, en för grönsaker och en för bröd.
- Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.
- Kyl ner tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder kan ställas i kylskåpet direkt, större mängder bör först kylas ner i till exempel ett vattenbad.
- Sätt in kylvaror direkt i kylskåpet. + 4 grader C är en bra temperatur.