Per Schlingmann– Det vi märkte inför förra valet var att många av de våra hade svårt att distribuera material och att komma in på arbetsplatserna. Den koppling som finns mellan socialdemokraterna och LO ger socialdemokraterna en tydlig särställning.

Har socialdemokraterna en gräddfil in till löntagarna?
– Det är klart att de har en gräddfil i den meningen att de kommer in via sin samverkan medan vi får stå utanför porten. Å ena sidan är jag väldigt kritisk mot att det ser ut så eftersom det finns LO-medlemmar som har andra politiska uppfattningar. Å andra sidan är det ju upp till LO och varje fackklubb att besluta hur de vill ha det.

Tycker ni att det är odemokratiskt som det är idag?
– Odemokratiskt är fel att säga tycker jag, men många av våra medlemmar upplever att det är odemokratiskt att de inte ges tillträde till samma arena som socialdemokraterna.

Men betyder inte ert förslag att det gäller alla eller ingen – om inte alla partier ställer upp så får inget parti informera?
– Det jag vill åt är inte att varje arbetsplats ska ha en sjupartidebatt inför valet 2010. Problemet idag är inte att politikerna möter väljare utan problemet i Sverige är snarare tvärtom. Det handlar om att om ett annat parti vill ha en dialog, sätta upp anslag eller distribuera material ska det vara lika öppet för det som för socialdemokraterna. Det handlar om att behandla riksdagspartierna lika för att kunna tydliggöra alternativ i politiken.

Hur viktigt är arbetsplatsen som politisk arena?
– Som politiskt parti är det otroligt viktigt att få influenser från samhället utanför. Att besöka verksamheter och ta del av den verklighet människor lever i. För oss är det viktigt att öka vår dialog.