FOA affisch
Affisch från kampanjen.

Under måndagen nås alla Danmarks borgmästare (typ våra kommunalråd) av en ”lönekaka” från fackföreningen Fag & Arbejde, FOA. En kaka som de nu kräver en större del utav. Kommunerna är FOA-medlemmarnas största arbetsgivare och förhandlingar inför avtalet som går ut i april nästa år är redan igång.

FOA har storsatsat för att få igång debatten kring de låga kvinnolönerna i offentlig sektor inför morgondagens val.
De tre senaste veckorna har de haft helsidesannonser i dagstidningarna under parollen ”Manslön till kvinnoyrken”, där berättar Dorte, Thila, Gitte och Kaskit – några av de tusentals FAO-medlemmar som har sagt upp sig från ett jobb de trivdes på inom offentlig sektor – om varför de nu gått över till den privata sidan där löner och arbetsvillkor är bättre.

Dennis Kristensen
Dennis Kristensen, ordförande Fag & Arbejde.

FOA har också ställt en och samma fråga till alla de politiska partierna; kommer de att se till att det finns extra pengar i löneförhandlingarna så att lågavlönade kvinnojobb kan få ett extra lönelyft?
Men intresset från politikerna att diskutera frågan har varit minst sagt ljum, tycker FOA:s ordförande Dennis Kristensen:
– Det har varit svårt att få partierna att ta upp frågan. Det känns som båda de politiska blocken vill se frågan som död. Igår i den näst sista politiska debatten på tv kom det upp för första gången, i sista ögonblicket, men det har varit trögt, säger Dennis Kristensen.

En opinionsundersökning som facket gjort med hjälp av Synovate Vilstrup visar dock att FOA har folkets stöd bakom sig. 74 procent av danskarna säger att just dessa yrkesgrupper inom offentlig sektor borde ha högre lön, och att det är politikerna i Christiansborg (där Folketinget håller till liksom statsministeriet) som ska skaffa fram dem.
– Jag tror att vår kampanj har påverkat. Det är kampanjen som gjort att det faktiskt snackas och skrivs om det här. Även om det är en bit kvar till att få politikerna att tycka att de har ansvar för att höja kvinnolönerna till manslönernas nivå, säger Dennis Kristensen.