Eva Hammarström
Foto: Mattias Mattisson

För snart två år sedan startade Möjligheternas Hus vars mål är att stimulera långtidssjukskrivna att pröva arbete igen.
159 personer har varit anmälda till Möjligheternas Hus, och av dem har nästan åtta av tio förändrat sin situation. Deras sjukskrivningstider har varierat från en månad till drygt sex år, men den största gruppen har varit borta från arbetsmarknaden i över ett år.
En av dem var Eva Hammarström.

I dagarna har hon precis börjat en fast heltidstjänst som telefonist i kommunens växel. Men för två och ett halvt år sedan arbetade hon natt som undersköterska, vilket hon arbetat som i nio års tid. En man på äldreboendet behövde hjälp att flytta sig från sin säng till en toalettstol, men när han reste sig vek sig hans ben och han tog tag i Evas axlar.
Hennes rygg small till när hennes ryggkotor försköts.
– Jag trodde och hoppades att det skulle gå över för jag stortrivdes verkligen med mitt jobb och med att jobba natt, säger Eva Hammarström.

Efter en tids sjukskrivning gick hon in och arbetstränade, blev sjukskriven igen, gick in och jobbade, blev sjukskriven… Nio gånger försökte hon ta sig tillbaka till jobbet i vården. Men det höll bara i några nätter, sedan kom smärtan tillbaka. Ändå hade hon svårt att tänka sig att arbeta med något annat.
– Man blir redigt deprimerad när man försöker gå tillbaka till sitt jobb och det inte fungerar. Men jag fick en tankeställare och började tänka om när jag startade i projektet. ”Det här fungerar inte, vad vill jag göra? Jag kanske måste tänka om och göra något annat”. Det var en befrielse, jag orkade inte sitta hemma och vara sjukskriven resten av livet.

Kerstin Calmsund som leder verksamheten Möjligheternas Hus tror att en del av hemligheten med framgången för projektet är att det respekterar var och ens ställningstagande i sitt eget liv. Att det fokuserat på medmänsklighet.
– Vi har inte talat om hur de ska gå vidare utan det ska de komma fram till själva efter att de fått så mycket kunskap som möjligt för att kunna göra egna val. Det kan vara att de inte klarar att arbeta mer, och då stöttar vi det beslutet. Det är deras liv det gäller, säger Kerstin Calmsund.

När Eva Hammarström träffade en kvinna på försäkringskassan väcktes idén om ett telefonistjobb. Strax därefter började Eva arbetsträna i kommunens växel.
På frågan om hon hade klarat att ta sig ur sin sjukskrivning av egen kraft svarar hon:
– Nej. Man behöver stöd som sjukskriven, jag fick inget stöd alls innan jag kom till Möjligheternas Hus och vissa i projektet hade varit sjukskrivna i över sex år. Det var ett stort mål för mig att bara ha något i almanackan, att ha tider att passa. Det är jättestort när man har gått hemma länge.

ID:Eva Hammarström

Ålder: 43 år.
Familj: man och två barn.
Bor: Karlskrona.
Yrke: tidigare undersköterska, numera telefonist.
Aktuell: tog sig tillbaka till arbetslivet efter en längre tids sjukskrivning med hjälp av projektet Möjligheternas Hus.

Möjligheternas Hus

Startade med mål att långtidssjukskrivna inom kommunen och landstinget i Karlskrona skulle komma tillbaka till arbetslivet. Av 159 anmälda varav de flesta är kvinnor har 80 procent förändrat sin situation, enligt kommunens egna beräkningar.
Resultatet var så positivt att projektet nu permanentas för kommunens personal.
Deltagarna har deltagit i rehabilitering, lärt sig om sjukskrivnas rättigheter och skyldigheter, fått information från försäkringskassa och fack om försäkringar, det har varit föreläsningar om hälsa och livsstil, kroppskännedom, skuldsanering och ekonomi, självförtroende och självkänsla samt fysiska aktiviteter.
Deltagarna har fått tillhöra projektet i högst ett år.