– Kom igen nu, upp med knäna och inte nudda botten! Instruktören Sara Garvé springer längs med simbassängens kant med headsetmikrofon runt huvudet. Hennes röst dundrar ut från högtalarna tillsammans med musiken. Med tydliga rörelser visar hon hur övningen ser ut.
– Jobba med armarna och öka tempot!

30 deltagare, några män men de flesta kvinnor, får jobba hårt i det klorblå vattnet. En del övningar ser rätt tuffa ut, men vattengymnastisörerna ser mest ut att ha väldigt roligt.

Marianne Karlsson-Eriksson
Marianne Karlsson-Eriksson, friskvårdskonsulent i Mora.

Marianne Karlsson-Eriksson arbetar som friskvårdskonsulent i Mora kommun. Efter ett lyckat hälsoprojekt för ett antal år sedan är hon nu anställd på heltid. Hon säger att det viktigaste i hennes arbete är att få människor att upptäcka glädjen i motion.  
– Hälsa är något individuellt. Det är upp till var och en att bestämma på vilket sätt vi kan förbättra vår hälsa och därför är det viktigt att vi sätter upp våra egna mål.

På Mariannes initiativ har kommunen på allvar börjat satsa på friskvård för de anställda. Alla kommunala arbetsplaster ska ha ett friskvårdsombud som har till uppgift att inspirera och informera sina arbetskamrater om hur man kan komma i gång att motionera. Två gånger om året skickar kommunen ut en hälsokatalog där det informeras om vilka olika aktiviteter som erbjuds. Den här hösten kan kommunalare i Mora gå på spinning, yoga, badminton, linedance och rogivande sång. Bland mycket annat. Många har nappat direkt och skrivit in sig på olika pass men för en del är det är svårt att komma i gång.
– Motion är ingen quick fix, säger Marianne. Det är en långsam process och något som måste få ta tid.

Undersköterskan Rebecka Darth leder ett spinningpass två gånger i veckan. Hon säger att många hon träffar har ett stort motstånd inför att börja motionera.
– Lycka för mig är att se någon komma till mitt pass för första gången, någon som jag vet verkligen har fått kämpa för att ta sig dit. Då är tårarna inte långt borta.
För en del kan det vara svårt att få tiden att räcka till tid. Efter arbetet ska det handlas, hämtas på dagis och skjutsas barn till träning. Någon egen tid finns inte. Då kan det vara bra att som i Mora veta att friskvårdstimmen finns. En timme i veckan då alla som arbetar inom kommunen har möjlighet att ägna sig åt frivillig friskvård under arbetstid.
– Chefen på arbetsplatsen är den största riskfaktorn, säger Marianne. Eller ska jag säga friskfaktorn? En chef med positiv inställning till friskvård gör att arbetstagarna också tycker att det är viktigt, säger Marianne.   

– Kom igen och twista nu!

Sara står vid kanten av simbassängen och peppar i takt med Elvis Blue suede shoes. Delta-garna hoppar från sida till sida i vattnet och några sjunger med trots att de borde vara trötta så här i slutet på passet. När rockmusiken går över till något i betydligt lugnare tempo och Sara säger att nu är det bara avslappningen kvar, ja då ser faktiskt de allra flesta ganska lättade ut.

ID: Marianne Karlsson-Eriksson

Ålder: 56 år.
Familj: Man och två utflugna barn.
Bor: Mora
Yrke: Frisk-vårdskonsulent.
Jobbar för: Att få människor att upptäcka ­glädjen i motion.
Bakgrund: Idrottslärare.

Friskvårdssatsningen "Mora i rörelse"

För kommunanställda i Mora. Målsättningen är att förbättra de anställdas hälsa genom ökad användning av friskvårds-timmen och medverkan i olika aktiviteter. Sen satsningen ­startade 2002 har sjukskrivningarna hos de ­anställda minskat. 2003 anmäldes 19,8 sjukdagar per anställd. 2006 var motsvarande siffra 15,7.

Mariannes tre motionstips:

1. Vardagsmotionera. Ta cykeln till jobbet.  
2. Ha roligt!  Hitta en aktivitet  som passar just dig.
3. Prioritera dig själv. Du är viktig!