Illustration av Magnus BardLeif Källgren däremot har förlorat hälsa och åtskilliga tusenlappar genom att arbeta hos en arbetsgivare som saknade kollektivavtal, som vi skrev i KA 18/07. Här hjälpte det inte att han var medlem.
Det här är två sidor av samma mynt, som handlar om vilja från både arbetsgivare och fack att värna om den svenska modellen. Den förutsätter avtal mellan någorlunda jämbördiga parter.

Visst är facket i Sverige fortfarande starkt. Men vad händer om medlemstappet fortsätter? Om allt fler arbetsgivare vägrar kollektivavtal? Om unga inte går med?  Vad händer om fripassagerarna är fler än medlemmarna?
Problemen kommer i öppen dag exempelvis på Videomix, kedjan som fackförbundet Handels satt i blockad för att tjejerna som jobbar där ska få rätt till ob och övertid och en lön som det går att leva på. Ägaren håller verksamheten i gång med timanställda som inte är med i facket, något som knappast varit möjligt för tio år sedan – och som sannolikt inte hade lyckats i industrin. Något eldunderstöd för Handelstjejerna på ledarsidorna har inte synts till. Där odlas myten om Stora Dumma Fackpampen mot lilla värnlösa arbetsgivaren.
I år har Handels och Kommunal fått bland de bästa avtalen på arbetsmarknaden, vilket bland annat lett till att ett antal syrror vill gå med i Kommunal. Medlemmarna har med andra ord fått valuta för sina avgifter. Ändå fortsätter förbunden att tappa efter ”fördyringschocken” av Alliansens försämringar. Det är dåligt för alla som jobbar inom områdena, eftersom de som står utanför facket lättare kan utnyttjas av arbetsgivarna.

Kommunal fortsätter
kampanja, både utåtriktat och nära medlemmarna för att bryta trenden.
Det är bra, facket ska vara synligt på alla fronter. I senaste Sia, Skogsindustriarbetaren, (10/2007), berättar ombudsmännen Kenneth Johansson och Leif Johansson om hur synligt fack ger nöjda medlemmar. Alla arbetsplatser med medlemmar får besök, nästa år genomförs lönekoll på alla avtalsbundna arbetsplatser. Medlemmarna strömmade till och nya förtroendevalda anmälde sig. ”Den största succén i förbundets historia”, menar Kenneth och Leif.
Att vara synlig på arbetsplatsen och hjälpsam i vardagen är den svåra – och ändå enkla – utmaningen.