Kanske så pass mycket som hela tre middagar med lite planering! Hur långt en kyckling räcker beror givetvis på hur stor den är. Du behöver kanske köpa två mindre för att mätta hela familjen.

Att stycka är inte knepigt alls!
Vicka lite på lår och vingar så fattar du snabbt var man ska dela. Så här gör du för att få sex bitar: Lägg fågeln på ”mage”. Bit 1–2: Vik ut ena vingen och skär av i leden närmast kroppen. Gör likadant med andra vingen. Bit 3–4: Böj och vicka på låret så du hittar leden mot kroppen. Snitta genom skinnet och bryt/skär loss låret i leden. Upprepa med andra låret. Bit 5–6: Vänd på fågeln och hitta bröstbenet som  löper uppifrån och ner längst bröstkorgen. Filéerna ligger på vardera sida om benet. Börja med ena sidan. Snitta längst hela bröstbenet och skär sedan nedåt bröstkorgen med försiktiga snitt tills du lossat hela filén.

Du vet säkert att man ska vara noga med hygienen när man handskas med färsk fågel.
Fast det tål att upprepas: diska allt som varit i närkontakt!
Boven i dramat heter campylobacter. En bakterie som kan ge din mage stora problem om du skulle råka ut för den. Men det betyder inte att du behöver steka kycklingen torr! Bakterierna dör vid 72°. Kontrollera att köttsaften är genomskinlig när du sticker i kycklingen.

1. Filéerna: Citron- och chèvrefylld kycklingfilé

En smidig och lyxig kycklingrätt att steka i ugnen. Lägg chèvren en stund i frysen så kan du riva den enkelt och kladdfritt!

Detta behöver du till 4 portioner:
400 g kycklingfilé
1 msk olja
100 g chèvre
skal från 1 1/2 citron
2 msk rostade pinjenötter
3 dl quinoa
1 granatäpple
1 frp machésallad, ca 70 g
salt och nymald svartpeppar

Gör så här: Lägg kycklingfiléerna på en skärbräda. Skär ett snitt nästan rakt genom filén längs dess långsida. Filén ska hålla ihop i ena sidan. Vik upp kycklingen och pensla ”kycklingfjärilarna” med olja på bägge sidor. Riv chèvre och citron och finhacka pinjenötter. Blanda ost, nötter och citronskal. Fördela blandningen på filéerna (spara gärna lite fyllning att dekorera med). Vik ihop och lägg i smord ugnsfast form. Stek i ugn cirka 15-20 minuter i 200°. Servera med quinoasalladen och eventuellt en klick crème fraiche om du saknar sås till.
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (använd gärna buljong i stället för vatten). Dela granatäpplet och slå ut kärnorna med en träslev. Blanda quinoa, sallad och granatäpplekärnor och smaka av med salt och peppar.

2. Lår, vingar: Savoykåldolmar med kycklingfyllning

Lite pyssel är de här goda dolmarna värda! Vill du lyxa till fyllningen kan du använda vitt vin i stället för buljong.

Detta behöver du till 4 portioner:
8 stora fina savoykålsblad
1 morot
1 gul lök
cirka 300–400 g kycklingkött
(från vingar, lår med mera)
1/2-1 chilifrukt
2 msk olivolja
30 g valnötter
1 1/2 tsk malen spiskummin
1 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
1 dl kesella
1 tsk rivet citronskal
salt och nymald svartpeppar
cirka 2 dl buljong + 2 msk tomatpuré
4 port kokt basmatiris
Ugn: 10–15 minuter i cirka 150°

Gör så här: Koka savoykålsbladen mjuka i lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Låt dem rinna av på en handduk under tiden du gör fyllningen. Skala morot och riv på rivjärn. Skala och finhacka lök. Skär kycklingköttet i småtbitar och finhacka chilifrukten.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs morot och lök så löken blir genomskinlig. Tillsätt kycklingkött, chilifrukt, valnötter och spiskummin, stek ytterligare cirka fem minuter. Tillsätt buljong och låt vätskan koka in. Dra stekpannan från värmen och vänd ner kesella och citronskal. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Skär bort den hårda stjälken på savoykålsbladen. Fördela fyllningen i bladen och vik ihop till paket och lägg med skarven neråt
i en ugnsfast form. Koka upp buljong med tomatpuré och häll i formen. Värm i ugn cirka 10–15 minuter. Servera med basmatiris.

3. Skrovet: Zucchinisoppa med kycklingbuljong
Vill du göra soppan mer mättande? Prova att blanda ner en burk sköljda kikärtor. 

Detta behöver du till 4 portioner:
1 liten purjolök
1 zucchini, cirka 300–400 g
1 mjölig potatis
2 msk olivolja
1 stjärnanis
7–8 dl kycklingbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl riven parmesan
1 msk färskpressad citron
salt och nymald svartpeppar

Gör så här: Ansa och strimla purjolök. Skala zucchini och potatis och dela i bitar. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och fräs purjolök och potatis utan att det tar färg under omrörning.
Tillsätt zucchini och stjärnanis och fräs ytterligare några minuter. Häll i buljongen och grädden och låt småputtra i cirka 15 minuter. Dra kastrullen från värmen och vänd ner persiljan. Mixa försiktigt med stavmixer i kastrullen. Akta så att du inte bränner dig!
Vänd ner parmesan och smaka av med citron, salt och peppar.

Använd inälvorna till att koka buljong med

Bryn ett stort kycklingskrov (eller två små) i några msk smör i en rymlig kastrull. Använd gärna också inälvor och vingar. Häll över ca 2-3 liter vatten så att det täcker skrovet och låt koka upp. Fånga upp skummet som bildas på ytan med en sked. Skala och dela 2 morötter, 1 gul lök, 1 bit rotselleri och 1 palsternacka i bitar. Lägg alla grönsakerna i kastrullen i kycklingkoket tillsammans med några persiljestjälkar, 2 lagerblad, 1 tsk hela vitpepparkorn och 1/2 tsk salt. Låt sjuda utan lock ca 2-3 timmar. Sila buljongen och låt svalna. Pilla bort köttet från skrovet och använd t ex till soppa eller sallad. Släng "fettkakan" som bildas när buljongen är kall. Buljongen går bra att frysa in.