1. Sophie Scholl – Den sanna historien
Syskonen Scholl var kärnan i den tyska motståndsrörelsen ”Den vita rosen” under andra världskriget. Ett skakande drama om ofattbart mod.

2. Det nya landet
Lukas Moodysson och Peter Birro skrev den här tv-serien om två flyktingars resa genom Sverige. Finns nu nyutgiven på dvd. Rolig och ­upprörande på samma gång.

3. Utvandrarna & Nybyggarna
Jan Troells klassiska svit med Max von Sydow och Liv Ullmann som Karl-Oskar och Kristina. Baserad på Vilhelm Mobergs böcker.

4. En obekväm sanning
Missade du fredspristagaren Al Gores ­”dokumentära skräckfilm” om klimathotet så finns här chansen igen.

5. Zodiac
Oerhört genomarbetad thriller om en seriemördare i 70-talets San Francisco. Kanske lite lång som biofilm, men perfekt för vardagsrumssoffan.

6. Gynekologen i Askim
SVT:s hyllade dramaserie om gynekologen Henning och den verkliga verkligheten om kvinnorna på mottagningen.

7. Death of a president
En fiktiv dokumentär om mordet på George W Bush. Vad skulle hända om Bush mördades? En skräck­artad ­framtidsvision.

8. La vie en rose
Gripande berättelse om Edith Piafs barndom, uppväxt och liv. Marion Cotillard är kusligt porträttlik som den lilla sparven”. Fantastiskt soundtrack, förstås.

9. Linus på linjen 1-3
Retroteve när det är som bäst. Det var italienaren Osvaldo Cavandoli som skapade den ursure tecknade gubben Linus. Nu finns allt samlat på dvd. Perfekt för en grå söndagseftermiddag.

10. Julstrul med Staffan & Bengt
Vem vill missa chansen att återuppleva barnteve-radarparet Staffan Ling och Bengt Andersson? Spelades in 1984, och finns nu äntligen (?) på dvd.