Om prinsessan Madde och hennes tjejkompisar från Stureplanskretsarna i stället hade vuxit upp som medborgare i Saudiarabien hade de förmodligen haft det ungefär som de fyra unga kvinnliga huvudpersonerna i den här spännande debutromanen. 

Från början var den ett hemligt och uppmärksammat veckobrev från en anonym kvinnlig författare till en e-postlista inne i världens kanske mest könssegregerade samhälle. Hon rapporterade om kärlek, om svikna förhoppningar, om livet inne i den gyllene bur som är verklighet för de rika, hårt hållna flickorna frånhuvudstaden  Riyadhs övre samhällsskikt.
De är alla universitetsstuderande och ägnar större delen av sin lediga tid och energi åt att komma undan det stränga regelverket, för att få chans att dejta, svärma och ta några steg på egen hand.

De kikar i smyg på Sex and the City, tillbringar timmar med chatt på internet, shoppar, går på bröllop och håller kontakt med sina hemliga pojkvänner med mobiltelefonen. De sviks och blir övergivna. Men de satsar också på sina studier och försöker skaffa sig egna fickor av frihet. Det som i en annan miljö skulle vara banalt blir här modigt och laddat.
Författaren, som för närvarande studerar medicin i Chicago, smugglade ut sitt manus till Libanon, där det trycktes och gjorde succé som roman. Det förbjöds i Saudiarabien, men piratkopior har cirkulerat.
Att unga kvinnor så öppet diskuterar sex, relationer och kvinnors rättigheter är sensationellt just just för att samhället är så patriarkalt och hårt styrt av en extremt konservativ inriktning av islam, Wahabismen. Kvinnor fick egna id-kort så sent som 2001 och ännu får de inte ta körkort. Fäder, bröder och äkta män styr hela deras liv. Alla arbetsplatser är könssegregerade, utom sjukhusen. Och påfallande många unga i den här boken studerar just medicin.
Att familjen avgör livet gäller kanske här i högre grad än någon annan stans. Sadim, Gamra, Michelle och Lamis är i varierande grad fasti den patriarkala, närmast feodala strukturen.
Ändå är det inte enbart en svart bild som visas upp. Tjejerna har massor med kraft! Det rör sig under ytan. Författaren tänker själv återvända hem när hon är klar med sina studier. Hon hoppas på reformer, inte på revolution.