Filippa Reinfeldt1. Vad är fördelarna med vårdval i Stockholm?
– Att flytta tillbaka makten till de enskilda människorna från politikerna. Medborgarna väljer till exempel själva husläkarmottagning. Privata vårdgivare etablerar sig och det skapar större mångfald. Är mottagningen populär, desto fler patienter och högre ersättning.

2. Finns det inga nackdelar?
– Det kan leda till kraftigt ökade kostnader, eftersom besöken blir fler. Positivt är att vi får en mer tillgänglig sjukvård.

3. Kritiker befarar att systemet missgynnar människor med stora vårdbehov i socialt utsatta områden?
– Det blir inte så. Människor med de största vårdbehoven kommer att göra återkommande besök och det medför fler intäkter för vårdcentralen i fråga. Vi märker att vårdgivare vill etablera sig i länets ytterområden och närförorter, där vi tycker att det har brustit för mycket i vården.

4. Läkare i Stockholm har blivit miljonärer när vårdcentraler har blivit privata, vad är din kommentar till detta?
– Klart man höjer på ögonbrynen. Men kvalitén måste stå i fokus. Det är mycket allvarligare om en mottagning år efter år går i förlust, där vården är dålig, än om vi får en god vård på en tillgänglig mottagning, som dessutom lyckas gå med vinst.

5. Kommunals medlemmar har protesterat mot nedläggning av närakuter, bland annat i Jakobsberg, har du påverkats av protesterna?
– Självklart, jag tror det beror på missförstånd. Basen blir nu i stället husläkarmottagningar/
vårdcentraler som har jour på helger och kvällar. Då blir vården tillgängligare.

6. Eftersom ersättningen från landstinget är högre vid besök hos läkare och sjuksköter­skor än besök hos undersköterskor fruktar de att bli utan jobb, vad är din kommentar?
– Det har jag svårt att se. Ett besök hos en sjuksköterska ger visserligen lite mer pengar från landstinget än ett besök hos en undersköterska men sjuksköterskornas löner är å andra sidan lite högre, så det jämnar ut sig.

7. Har du själv valt någon vård­central?
– Jag har valt min gamla vanliga. Vad den heter? Nej, det säger jag inte, jag vill inte utlämna personalen där.

ID: Filippa Reinfeldt

Yrke: Sjukvårdslandstingsråd (m) i Stockholm.
Familj: Gift med statsminister Fredrik Reinfeldt. Barn: Gustaf, 14, Erik, 12 och Ebba, sju år. Bakgrund: Tidigare kommunalråd i Täby. Aktuell: Kommer att införa Vårdval Stockholm.

Tre måsten

Tid för familjen.
Tid för eftertanke.
Tid för att läsa.

Fem snabba svar

AIK / DJURGÅRDEN
SAGERSKA HUSET / TÄBYVILLA
MILJÖBIL / STADSJEEP

JOGGA / SLAPPA
MANDELMUSSLOR / KANELBULLAR

Vårdval Stockholm

Vårdval Stockholm införs från och med årsskiftet. Invånarna kan välja att lista sig hos en vårdgivare som landstinget har godkänt, privat eller landstingsdriven. 
Läs mer på www.vardguiden.se