Hela truppen består av 32 yrkeskunniga ungdomar. I november åker de till Shizuoka i Japan för att tävla i allt från svetsning till webbdesign. Helene Ögren och Sandra Wikman tror att de har en bra chans på guldet i omvårdnad.
– Vi måste tänka på alla detaljer och vara överdrivet noga med allt, säger Helene Ögren. Vi får inte förlora mot norrmännen!

Efter förra årets vinst i Yrkes-SM vet duon vad som gäller när det är tävling. Framför en jury vårdar de patienten som spelas av en skådespelare. Allt de gör granskas noga.
– Vi får ett antal fall och läser in oss på patientens problem, personlighet, historia och behov, berättar Sandra Wikman. Är det någon som har fått en stroke och är förlamad på höger sida kanske hon faller ihop på scenen när vi ska hjälpa henne från sängen till toaletten. Skådisarna är helt suveräna, det var en som skrek mig i örat i en timme. En annan kvinna som spelade dement sprang runt och gömde saker hela tiden, precis som i verkligheten.

Varje tävling tar en timme. Lagen om två personer får en kvart på sig att planera, en halvtimme på sig att göra fallet och i slutet en kvart till att själva bedöma sin insats. Juryn tittar bland annat på patientbemötandet, ergonomin och hygienen i arbetet.
– Jag hade inte tänkt på hur mycket det är vi håller reda på innan jag började tävla, säger Sandra Wikman.

Ett syfte med Yrkeslandslaget är att höja statusen och intresset för olika yrken. Helene Ögren tror att uppmärksamheten kring VM kan ge effekt.
– Många tror att vi bara torkar bajs, säger hon. Jag tror att det här kan hjälpa folk att förstå vad det faktiskt innebär att vara undersköterska. Det är mer än så, vi får vara nära människor och höra så många olika livsöden.

Helen Ögren, 19 år, från Sundsvall.
Arbetar på äldreboende och akutmottagning.
Framtidsplan: brandman.

Sandra Wikman
,19 år, Sundsvall.
Arbetar på äldreboende och psykiatrisk avdelning för unga.
Framtidsplan: sjuksköterska.

Yrkes-VM

Yrkes-VM går av stapeln i Shizuoka, Japan, 14-21 november.
Sverige har 32 deltagare under 22 år som tävlar i 29 yrken. Däribland: svetsare, bilskadereparatör, frisör, VVS-montör, kock.
I kategorin omvårdnad tävlar 7 länder. Sverige möter bland andra Holland och Singapore.

Bakom yrkeslandslaget står Youth Skills Sweden, ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och utbildningsdepartementet. Målet är att höja kvaliteten, statusen och intresset för yrken och yrkesutbildningar.

Läs mer på www.yrkeslandslaget.com