Trude Marstein finns ännu inte utgiven på svenska, men nästa år kommer hennes ”Gjøre godt” i svensk översättning på Kabusa förlag.

Trude Marstein
Trude Marstein fick årets PO Enquist- stipendium.

Boken är som en mosaik av människoöden, korta stycken och huvudpersoner. Varje stycke har en huvudperson men det dyker också upp andra. Någon kan gå förbi och så följer nästa stycke med den personen en stund istället.
– Jag ville ha en väldig närvaro och det var befriande att kunna komma så många nära och få kunskap om dem. Sen kan man också se det som att jag har kastat bort 118 romaner i en och samma roman… säger Trude Marstein.

P O Enquists pris delas ut till en ung författare ”på väg ut i Europa”. Ett pris till ett författarskap, eller till ett blivande författarskap. Trude Marstein har gett flera romaner i Norge, skrivit en essäsamling och en barnbok.
Att hon skulle bli författare har varit självklart sedan hon var barn:
– Jag har alltid velat bli det. Jag skrev böcker när jag var liten från det att jag kunde skriva.
Tidigare pristagare är tyska Juli Zeh och svenske Jonas Hassen Khemiri.
”Gjøre godt” är utgiven av norska förlaget Gyldendal.