– Prata om vad de möter. Vad som var bra, vad som var dåligt, sa Jenny Ingårda från BRIS.
Av alla barn och unga i Sverige har 72 procent TV, dvd eller dator på rummet, enligt SCB.

Användningen av Intetnet bland unga ökar kraftigt, mellan år 2005 och 2006 fördubblades den enligt Medierådet.
Men få vuxna spelar dator- eller TV-spel med sina barn. Och står datorn på barnens rum har föräldrarna sämre koll på vad som sker än om den stått i hallen eller vardagsrummet.

Oftast kan barnen mer om tekniken är föräldrarna. För många vuxna skapar det hinder, både när det gäller att sätta gränser i tid och för att prata.
– Det blir allt vanligare att 9-åringar går in på nätet, ta chansen att prata med dem, då kan man lägga en grund, rådde Ann Katrin Agebäck, Medierådet.

Rädsla finns för att unga tjejer på nätet ska få kontakt med äldre män som sedan våldtar. Men så är det inte enligt Ann Katrin Agebäck. Oftast är det i stället 20–25-åringar som förleder unga tjejer att skicka avklädda bilder.
– Det är sådant som barn inte vågar berätta, de känner skuld. De ser sig inte som offer, de känner sig delaktiga.

Ewa Thorslund har skrivit ”Säker på nätet? – en handbok för föräldrar och andra vuxna” poängterade vikten av att prata.
– Var försiktig, röj inte din identitet, tala inte om vad du heter och var du bor.
Lär barnen att spara, tipsade hon. Tekniken gör det möjligt att spara mail, chat, msn och att skriva ut det. Något skolorna också uppmanades att göra.

Många unga som inte har kompisar i skolan hittar dem på nätet, framhöll Jenny Ingårda. Sedan läste hon upp råd som en 17-åring med erfarenhet av oroliga föräldrar skrivit på BRIS diskussionsforum.
”Om du planerar att kolla in din son/dotters konto på en mötesplats som Lunarstorm eller Palyahead är det viktigt att säga till sina barn att man gör det. En sak som kanske känns bra för barnen är om kontot som barnet skapar är helt anonymt.… ”

I Ewa Thorslunds bok finns fler råd till vuxna från unga på BRIS diskussionsforum.
”Låt ALDRIG! ALDRIG! ALDRIG! Någon av dina barn träffa en främling någonstans, även i fall dom har visat cam och ni snackat i telefon. För man vet aldrig. Be att få kolla dina barns bilder innan de lägger ut dem, se vilka som ser okej ut. Vanliga ansiktsbilder kan till och med vara farligt…”

Fler råd finns i Ewa Thorslunds bok som är utgiven av Bonito i samarbete med Rikskriminalpolisen, BRIS, friends och Medierådet.