Ylva Thörn
Den indiska delegationen klädde ordföranden i en vacker utstyrsel. 

Det är närapå omöjligt att få en intervju med Ylva Thörn, som befinner sig på ISKA:s kongress i Wien. Det är lunch och i stort sett den enda tid när hon inte sitter på podiet och leder kongressen.
Hennes lunch den här dagen verkar bestå av ett plommon, som hon tuggar på när en delegation från Indien plötsligt kommer för att ge henne en present. Ett skimrande, guldglänsande band att hänga runt axlarna. Sedan följer andra delegationer.

Kongressen i Wien med 1 500 deltagare kostar ISKA nära 14 miljoner kronor. Ylva Thörn tycker ändå att det värt att lägga ner dessa pengar på kongressen.
– Vi får passa  oss för att räkna allt i kronor och ören. Den styrka och enighet vi visar här gör att delegaterna kommer tillbaka till sina egna länder med ett starkt fackligt stöd bakom sig och optimism inför framtiden.
En del medlemsländer klarar inte ens av att betala avgifter till ISKA.
– Medlemmarna har inga löner som räcker för avgift till facket, de försöker betala av det lilla, lilla de har. Då måste vi vara solidariska mot dem som inte är så rika som vi är.
Kommunal betalar cirka en procent av sin verksamhetsbudget till ISKA.

Förutsättningarna för att jobba fackligt i världen är mycket olika.
– Hos oss är det så självklart att ha rätt att organisera sig och teckna avtal. Vi tror att det bara är i diktaturländer som den rätten inte finns.  Men även i demokratiska länder går konservativa regeringar till massangrepp på oss som fackliga organisationer. Därför är det så viktigt att samlas, bli eniga och starka.
Talare efter talare har på kongressen krävt stopp för privatisering av vatten, sjukvård och energi.
Det kan hon förstå, även om trycket inte är lika starkt i Sverige.
– I utvecklingsländerna har IMF och Världsbanken tvingat på människor privata lösningar. Sedan klarar inte befolkningen av att betala dyra vatten- och elräkningar. Klart att människor reagerar.
I Sverige är det annorlunda.
– Vi tecknar kollektivavtal och har starka fackföreningar i Norden. Det är lätt att glömma bort. Men vi måste tagga upp oss ibland och ta diskussion även hemma. Att våra medlemmar skulle få mer betalt om de får välja bland kommunen och en mängd privata arbetsgivare stämmer inte alls.

ISKA har en mängd åtaganden under de kommande åren.
Till exempel fokusera på kvalitet i den offentliga sektorn, på fackliga rättigheter och jämställdhet. Att få fler ungdomar att bli fackligt aktiva och stödja migrerande sjukvårdsarbetare.
– Det är även viktigt att kompetensutveckla de miljoner kvinnor och män som arbetar inom den offentliga sektorn.
Som ordförande för kongressen kan hon från podiet se om det blir tomt i bänkraderna eller inte och hon tycker själv att hon skapat lite mer ordning och reda på mötena.
– Folk måste komma i tid. Det handlar om respekt.
En och annan man reser sig fortfarande när det ska dryftas jämställdhet.
– Det finns fortfarande medlemsförbund som har 70 procent män bland delegaterna, men vi sponsrar bara dem som uppvisar en jämställd delegation, säger hon och ger sig iväg. Den nyvalde generalsekreteraren Peter Waldorff har mottagning.

ISKA är Internationalen för Stats-och Kommunalanställda med 20 miljoner medlemmar i 650 fackförbund i 154 länder.