Mot privatisering av vatten och hälsovård. För en offentlig sektor av god kvalité. Det är dominerande budskap på ISKA:s kongress.
KA ställde två frågor till fyra kvinnliga delegater som arbetar inom olika fackförbund inom den offentliga sektorn.

1. Vad är viktigaste frågan för dig på kongressen?

2. Tycker du att facket ska syssla med HBT-frågor, ja kanske även organisera prostituerade, som man gjort inom fackförbundet GMB i England?

Rehenna Atieno IbrahimRehenna Atieno Ibrahim,
Nairobi, Kenya
Administrativ chef
Kassör inom facket 

1. – Viktigast är rätten att teckna kollektivavtal. I Kenya respekterar inte arbetsgivaren den rätten eller ger resurser för det. Viktigt är också att bekämpa globalisering och privatisering. Rätten till vatten är viktigt i Kenya, där folk tvingas förlita sig på dyrt buteljerat vatten. Jag är glad över att kongressen ser till att vi får Wiens goda kranvatten.

2. – Att organisera prostituerade står inte på fackets dagordning i Kenya. Otänkbart i vår kultur, kanske om hundra år. Men facket skulle kunna stötta ensamstående mammor.

Laksmi WaildhiyanathanLaksmi Waildhiyanathan
Biokemist
Vice regional sekreterare
Delhi, Indien 

1. – Att ISKA nått långt med kvinnlig representation på kongressen. Internationell solidaritet. Offentliga sektorn har problem. Det pågår en privatisering av energi och vatten. Det satsas inte resurser på offentliga vattenanläggningar i Indien. Till slut säger folk att de är så dåliga så de tycker att man likaväl kan anlita den privata sektorn. Därför måste vi kämpa tillsammans för bra offentliga lösningar.

2. – Prostituerade i Indien har en egen organisation. Det är inte aktuellt för oss att organisera dem. Det är nog så svårt att ta upp svårigheter för homosexuella. Vi har nog med att kämpa med mat för dagen, arbetslöshet och migration.

 

Guida CorreiraGuida Correira,
Lissabon, Portugal
Internationell sekreterare
inom facket

1. – Viktigast är att vi inom facket möts och utbyter erfarenheter och lär av varandra, så vi inte gör liknande misstag. Vi har frågat engelska och franska fackföreningar, som har erfarenhet av privatiseringar. De pågår nu även hos oss. Vi har lärt oss att se till att arbetarna fortfarande finns kvar i vår fackförening, även om de hamnar hos privata arbetsgivare.

2. – Frågan om att stötta homosexuella eller organisera prostituerade är inte det mest viktiga hos oss. Personligen kan jag tycka att de är viktiga frågor.
 

Lena OttossonLena Ottosson,
undersköterska
Ordförande i Kommunal Halland

1. – Vi måste behålla välfärdstjänsterna i offentlig regi. Det känns starkt här. Många länders representanter talar om att kamp mot privatisering. Ett exempel är hälsovården, där några sagt att det blivit dyrare. Privatiseringen har inte varit någon garanti för bättre kvalité.

2. – Det är lätt att säga nej till att organisera prostituerade men det är ingen lätt fråga. Det bästa är att kunden kriminaliseras så att prostitutionen försvinner. Hos oss skulle det nog inte vara gångbart att organisera prostituerade inom facket.