Torbjörn Wallin– Vi har ett nätverk med 750 rådgivare i 31 länder i Europa.  De hjälper till med information, vägledning och arbetsförmedling. Är du intresserad av arbete i Spanien tar vi kontakt med våra kollegor där och ser vad de har att erbjuda som passar det du söker, sen går vi eller du vidare därifrån.

Om jag har barn och familj, hur kan ni då hjälpa till?
– Det är ett stort beslut att flytta utomlands med familjen. Först och främst hjälper vi dig att hitta ett jobb, det är det avgörande, men vi vägleder också kring det praktiska. På hemsidan har vi guider till alla länder med information om arbets- och levnadsvillkor.

Vilka yrkesgrupper efterfrågas mest?
– Många. Inom service- och vårdsektorn är det mycket restaurangpersonal och sjuksköterskor.  Men speciellt norska och danska arbetsgivare säger ”vi tar allt”. Fler och fler arbetsgivare letar arbetskraft utomlands.

Vad ska den som söker jobb utanför Sverige tänka på?
– Ta reda på så mycket som möjligt! Kolla på arbetsvillkor och hur det fungerar med din blivande arbetsgivare, läs på om försäkringssystem, skatter, sjukvården osv.

Vilka språkkunskaper behöver jag?
– I Norge och Danmark räcker det oftast med svenska, många danska arbetsgivare är väldigt toleranta. I resten av Europa kan du klara dig med engelska om du jobbar i ett serviceyrke, speciellt på en turistort. Ska du arbeta inom vården bör du nog satsa mer långsiktigt på att lära dig språket.

Jobbmässor hålls i Malmö, Karlstad, Stockholm, Hudiksvall och på ett flertal orter i Västra Götaland och Tornedalen.
Läs mer här: http://www.ams.se/GO.ASPX?AP=74349&A=74349

Läs mer om Eures arbetsförmedling på http://europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=sv