Det är en man, Kommunals huvudskyddsombud på Swebus i Gävle, och en kvinna, som sitter i fackets lokala sektionsstyrelse för trafiken, som nu alltså hotas av avsked.

Avsked kan bara användas av arbetsgivaren när den anställde har brutit mot sina skyldigheter på ett mycket allvarligt sätt. Exempel kan vara stöld eller sexuellt ofredande.
Den tillförordnade trafikchefen för Swebus i Gävle, Peter Åsblom, vill inte säga varför företaget nu har varslat de två:
– Det handlar inte om deras fackliga engagemang. Det har förekommit saker som inte är godtagbara, mer kan jag inte säga.
Företaget har nu lämnat över ärendet till sitt huvudkontor, där den centrala förhandlingschefen Hans Bomstedt kommer att vara den som sköter förhandlingarna med facket.

Inte heller Kommunal vill berätta vad som är grunden för varslet.
– Jag kan inte ge några kommentarer förrän vi har haft våra överläggningar och fått höra arbetsgivarens version av saken, säger Stig Persson, ombudsman på Kommunals Gävleavdelning.
De två berörda bussförarna vill inte låta sig intervjuas.
– De mår naturligtvis inte speciellt bra, säger Stig Persson.
Efter att Kommunal fick kännedom om varslen har man lämnat in en begäran om överläggningar med arbetsgivaren. Swebus har ännu inte svarat på den begäran, företaget har nu en vecka på sig. Först därefter kan förhandlingarna starta.