Zayna Kroma– Det är skönt att fasta. Jag tycker inte att det påverkar mig alls i jobbet. Jag är inte så jättereligös så om jag känner mig trött så äter jag något.

Så det är okej att fuska ibland?
– Det är inte riktigt att fuska. Man behöver inte fasta om man är sjuk eller trött. Igår när jag vaknade så hade jag ont i huvudet och då bestämde jag mig för att äta. Men om jag inte fastar en dag så är jag noga med att skicka pengar till fattiga i mitt hemland, Syrien. Det är viktigt att komma ihåg att det är därför vi fastar, vi ska tänka på hur svårt de fattiga har det.

Är det inte svårt att gå upp och äta frukost innan solen går upp?
– Jo men jag gör inte det. Jag äter inte frukost nu men det är bra för jag passar på att banta under fastan. Min man går upp och äter något enkelt men jag sover. Vissa familjer dukar upp en stor frukost klockan 4 varje morgon, men inte vi.

Brukar du längta efter att få äta något speciellt när fastan bryts på kvällen?
– Min man och jag planerar alltid noga vad vi ska äta varje kväll. Det första vi äter är en dadel och ett glas vatten. Sen brukar vi äta soppa och sallad, något som är bra för magen. Igår åt vi sparrissoppa. Jag försöker alltid köpa hem något lyxigt också, som bullar. I Syrien är det helt tomt på gatorna på kvällen när alla sitter hemma och äter. Det är som här på julafton när det är Kalle Anka på teve.

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern. Det är den helige fastemånaden och en av islams fem pelare. I år infaller fastan mellan den 13 september och den 13 oktober.