Dana Persson, 49 år vårdbiträde

Dana PerssonVad kommer de nya reglerna att innebära för dig?  
– Jag arbetar deltid just nu och är beroende av a-kassan och jag vågar inte ens tänka på vad det här kommer att göra med min ekonomi. Det är omöjligt att orka arbeta heltid i det här jobbet. Det är ingen idé för mig att vara med i a-kassan längre. Jag önskar att jag hade sparat de pengar som jag har betalat i avgift till a-kassan, då hade jag haft en bra slant nu.

Hur kommer sänkt a-kasseavgift att påverka din ekonomi?
– Minskar man antal ersättningsdagar till 75 så kommer en sänkt avgift inte att hjälpa mig alls.

Lydia Berger, 45 år, undersköterska
 
Lydia BergerVad tycker du om ändringarna?
– Det är fruktansvärt. Just nu jobbar jag heltid men jag ska gå ner till halvtid och då vet jag inte hur det blir. Och vad händer om jag blir arbetslös? Vad ska jag göra om jag inte hittar ett jobb efter 75 dagar? Jag antar att jag får gå på socialbidrag då.

 

 

 

 

Ahmad Yusoff, 56 år, vårdbiträde och gruppledare på hemtjänst

Ahmad YusoffHur tror du att de nya reglera kommer att påverka de som arbetar här?
– Här på avdelningen är det väldigt få som arbetar heltid så en ändring för deltidsarbetslösa kommer att slå hårt här. Jag tycker det är jättedåligt att man minskar dagarna så här mycket.

Tror du att du kommer att märka av sänkningen av a-kasseavgiften?
– Inte så mycket men det är ju positivt att avgiften sänks istället för att den höjs som den har gjort för många andra.

Anna Lind, 29 år, barnskötare

Anna LindVad tycker du om att man lagt till två karensdagar för arbetslösersättningen?
– Det skulle inte vara bra om jag blev arbetslös eftersom jag förlorar ännu mer pengar och min dåliga ekonomi blir bara ännu sämre. Jag bor i en bostadsrätt och har lån så det skulle slå hårt mot mig. Jag skulle få leva på min sambo då.

Avgiften till a-kassan sänks. Vad säger du om det?
– Den är alldeles för hög idag, så ja tack!

 

 

Jeanette Lunde, 30 år undersköterska

Jeanette LundeHur tror du att du kommer att påverkas av ändringarna?
– Jag tror inte att jag kommer att märka av några ändringar. Jag arbetar heltid och har inga planer på att arbeta deltid. Jag har aldrig behövt stämpla så jag har inte funderat så mycket kring det här. Men det är bra att de sänker a-kasseavgiften. Det är roligare att få mer pengar direkt i lönekuvertet än att behöva gå och tänka på hur det ska bli om jag blev arbetslös någon gång i framtiden. 

 

| Foto: Johanna Svensson |