Det verkar som om du fortfarande vill förändra världen, Roy. Är det bråttom, är klockan fem i tolv?
– Ja, på så vis att jag reagerar mot den cyniska nyliberalism som sätter de starka mot de svaga, fortsätter att regera. Att solidariteten mot de svaga får stå åt sidan.

Att intervjua Roy Andersson innebär oftast mycket skratt. Roy är en lättsam nyfiken person som är nyfiken på den som hälsar på i hans lätt kaotiska studio i tre våningar på Sibyllegatan i Stockholm där alla hans filmer sedan början av 80-talet kommit till.
Din världsberömda prisbelönade film ”Sånger från andra våningen” som hade premiär 2000 sågs som en mycket konstnärlig samhällskritisk film. Nu har du premiär med ”Du levande”.
Är den också lika politisk?
– Njae, den är nog lite lättsammare, mer humoristisk,  lätt skruvad och absurd.
 
Filmens titel bygger på ett citat av den tyske poeten Goethe: ”Gläd dig du levande innan Lethes kalla våg slickar din flyende fot”. Vad är din tanke?
– ”Du levande” är ingen vanligt berättande film.  Den bryter avsiktligt med den förhärskande anglosaxiska filmdramaturgin. Den är ändå en historia om människans tillvaro, om vad människan gör och beter sig. Om drömmar och sorger, glädje och den outsinliga längtan efter bekräftelse och kärlek.

Att se dina filmer är alltid överraskande. Det är inte mycket som är förutsägbart. En ungt par i en liten lägenhet blir t.ex. plötsligt till ett framrusande tåg som stannar på en station.
– Konst ska överraska, säger Roy Det har varit min ledstjärna i alla år. Det är konstens uppgift att bryta nya vägar och just överraska.

| Foto: Tobias Swärd |

Roy Andersson

Född i Göteborg 1943.
1969 examen vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Regisserade sin första långfilm, En kärlekshistoria, året därpå. Filmen blev fyrfaldigt prisbelönad vid den Internationella Filmfestivalen i Berlin, 1970.
Hans andra långfilm, Gilliap, inledde Quinzaine des Réalisateurs vid filmfestivalen i Cannes 1979. Hans filmer har vunnit alla internationella stora priser, bland annat åtta Guldlejon i Cannes.
Roy Andersson har gjort reklamfilmer åt företag som Air France, Lotto och Citroën. 1981 grundade han Studio 24, ett oberoende filmbolag och en studio belägen mitt i Stockholm.
Med sin kortfilm Någonting har hänt, 1987, återvände Roy Andersson till filmfestivalens värld. I den och senare Härlig är jorden, 1991, utvecklande han sin personliga stil med långa tagningar. Båda kortfilmerna belönades vid ett flertal filmfestivaler.
I mars 1996 påbörjades inspelningen av Sånger från andra våningen. Filmen blev klar i maj 2000, och har sedan premiären i Cannes blivit en internationell kritikersuccé. Den vann bland annat juryns specialpris i Cannes 2002 och fem Gullbaggar i Sverige för bästa film, regi, foto, manus och ljud.
Sedan dess har Roy Andersson fortsatt sitt arbete med reklamfilm på Studio 24.

 

Filmer

1967 Besöka sin son (skolfilm), 1968 Hämta en cykel (skolfilm), 1968 Lördagen den 5.10 (skolfilm), 1968 Den vita sporten (Medregi, dokumentär - Grupp 13), 1970 En kärlekshistoria, 1975 Giliap, 1987 Någonting har hänt, 1991 Härlig är jorden, 2000 Sånger från andra våningen.