Kritiken var hård när regeringen höjde avgiften till a-kassan vid årsskiftet. Många röster höjdes om det orättvisa i att heltidsarbetslösa slapp höjningen medan arbetslösa som var sjukskrivna fick betala den.

Men till höstbudgeten som presenteras i nästa vecka har regeringen ändrat sig. Från 1 juli 2008 slipper arbetslösa som blir sjuka att betala höjningen av a-kasseavgiften. För Kommunals medlemmar handlar det för närvarande om 240 kronor i månaden.

Avgiften kommer dock att börja beräknas utifrån hur hög arbetslösheten är i förbundet. Ett förslag om detta kommer också i höstbudgeten. Exakt hur den ska beräknas och när det ska införas är ännu oklart, men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har pratat om att det goda läget på arbetsmarknaden gör att den kan sänkas med runt en femtiolapp.

I hela landet är cirka 23 000 personer arbetslösa och sjukskrivna i dagsläget.