Hösten bjuder på ett helt fantastiskt färgspel, från det att klorofyllet drar sig tillbaka till att löven faller till marken. Hur länge höstfärgerna varar beror på hur kallt det är men också hur mycket det blåser.
När man väljer växter till trädgården lägger man ofta krutet på en vacker blomning vår och sommar. Då är det lätt att glömma den ”grand final” som kommer precis innan trädgården slumrar in inför vintern.

De flesta köper trädgårdsväxter på våren när trädgården vaknar. Då är det lätt att förföras av vad ögat ser, särskilt när de praktfullaste höstväxterna varken har särskilt imponerande blad eller blommor. De ser helt enkelt ointressanta ut jämfört med vårblommande växter.
Bästa tiden att plantera är vår eller tidig höst. Plantera eller bara planera för nästa års höstprakt redan nu. Passa också på att kika in i trädgårdar i grannskapet. Anteckna vad som är vackert för ögat. Om man inte hinner få ner växterna i trädgården nu på hösten, har man anteckningarna kvar till våren.

Många har dessutom vackra prydnadsfrukter som hänger likt smycken på grenarna. De är färg-glada för att se så smakliga ut som möjligt. Då ökar chanserna att fåglar äter av frukterna och hjälper till att sprida fröna. Andra träd och buskar har också en vacker bark. Skönheten hos en vacker bark lyfts nästan bättre fram i vinter när grenarna är kala och med vit snö som bakgrund. 

Varför har bladen höstfärger?

De färgstarka höstfärgerna har egentligen funnits i bladen hela sommaren. Bladens gröna klorofyll har effektivt dolt den gula eller röda färgen. Först på hösten när bladen töms på klorofyll kommer de gulröda karotenoiderna fram.
Klorofyll är det ämne som omvandlar koldioxid och vatten till näring. Också karotenoider kan utföra fotosyntes men inte alls lika effektivt som klorofyllet.
Kalla nätter bildas antocyaner, ett färgpigment med en rödblåviolett färg. Det är därför som lönnar kan ha en så fantastisk färgskiftning från lysande gult till blodrött.
Vilken färgnyans det blir bestäms både av pH-värdet i bladet och av en sockermolekyl i pigmentet. Senare på hösten bryts också karotenoiderna ner. Nu faller de bruna bladen till marken.