Det börjar med att fjärrkontrollen är försvunnen. Kristina Holm misstänker att Albert, som sitter med ett lurvigt gosedjur i soffan i ett dagrum, gömt den på sitt rum. När hon väl hittar fjärrkontroll-en visar hon hur lätt den är att använda.
Tio enkla symboler visar ”på- och av-knappar”, volymnivå, kanaler samt en intern tv-kanal.
Kristina slår på tv:n. Emma, 85 år och andra i dagrummet, läser på tv-skärmen: I dag är det torsdag.

Framtidsboende
TV-OMBUD IN ACTION. Kristina Holm visar hur fjärrkontrollen med tio ­enkla symboler fungerar.
Foto: André de Loisted 

Dagens tv-show har börjat på ”Kanal Västra” vid Västra Varvsgatan, på Attendo Cares äldreboende. Utanför reser sig skyskrapan Turning Torso, som vrider sig mot Öresund, men den ser inte de dementa kvinnorna på våningsplan två. Där-emot ser de sig själva i tv när de vandrar vid stranden i närheten och när de deltar i keramikkurser, som undersköterskan Christine Palmblad leder. Christine är också tv-ombud.
Hon sätter sig bredvid Emma som tar hennes hand och håller i den.
”Men där är ju Nils-Erik, han ser så trevlig ut, och där är Gertrud. Och där är ju jag, utbrister Emma, när hon ser sig själv på tv. Kort därefter ljuder Edvard Perssons stämma i tv:n: ”Ja’ ä’ en liten påg från Skåne.” Emma sjunger med.

Ny användarvänlig teknik ska få Emma och de andra som bor här att bli stimulerade och minnas gamla tider.
Som tv-ombud skannar Kri-stina och Christine bilder, lägger in ljud och text.
Kristina är 30 år och har gått IT-utbildning tidigare. När hon var klar var det ont om jobb så hon hamnade inom vården. Där har hon nytta av sina IT-kunskaper. Hon lägger in personal-uppgifter i datasystemet, loggar in så att undersköterskorna kan dokumentera vad som händer under dagen, allt från om vårdtagarna fått duscha till hur de ätit.

På varje våningsplan finns en digitalkamera. Christine tog med sig kameran hem i våras och fotograferade nyutslagna blommor som hon sedan skannade in för tv. Det gör det lättare att tala med de boende om våren och vilken årstid det är. Precis som de dagligen via tv får veta vilken dag det är.
Det går också att skanna in svartvita bilder från fotoalbum ända från ungdomstiden. Industridesignern Peter Waller har tagit fram en ”fotoram”, den allra enklaste formen av fjärrkontroll. Med den klarar en dement kvinna att själv bläddra fram sin livshistoria i bilder, som han lagt in. Anhöriga märker att denna kvinna har blivit gladare och piggare.
– Det är viktigt att designa en teknik som äldre människor kan använda, säger Peter Waller.

Framtidsboende
TRIVSAMT MED TV. Karin Hvarvenius, 93, fick se sin födelsedagsfest på tv:n i rummet där hon bor.

Peter Waller säger att det är ett drömläge att jobba med Kristina som är dataprogrammerare och förstår tekniken, och med Christine som är skapande och konstnärlig.
Själva säger de att de utvecklar en kompetens som de kan framhålla i lönesamtalen. Det kan ge dem lite extra, resonerar de.
Christine, som är nyvalt skydds-ombud, tycker att hon har fått mer att säga till om och har varit delaktig i planeringen.

Undersköterskorna har även mobiltelefoner som fungerar som larm, oavsett vilken våning de befinner sig på. Om någon larmar går signalen direkt till mobilen. Anhöriga kan lättare nå personalen.
– Vi kommer ifrån känslan av att bo på en institution med larmlampor som blinkar i korridorerna, säger verksamhetschefen Ann-Marie Johansson. Hon tror att användarvänlig teknik ligger i tiden, speciellt när 40-talisterna blir gamla. De vill ha datorer och bredband.
Varje rum på äldreboendet har 32-tums tv-apparater med platta skärmar. Det ingår i hyran. Vi går in till 93-åriga Karin Hvarvenius som inte är dement. Hon sitter på sitt rum bland prydnadsdockor, en förgylld klocka, larmklocka på armen och stor tv-skärm på väggen.

– När jag fyllde år var min son här och vi blev fotograferade, berättar hon.
Döm om hennes förvåning när hon såg sig själv och sin son på tv lite senare. Personalen hade skannat in bilder från hennes lilla födelsedagsfest.

Fotnot: Emma och Albert heter i verkligheten någonting annat.