Git Broomé
NY CHANS. Git Broomé testar att vara      fordonshandläggare. När hon inte kunde fortsätta som parkarbetare fick hon hjälp av medarbetarcentrum att hitta nytt.   
Foto: Niklas Maupoix

Många trivs inte på jobbet. Men steget att byta är stort. I stället mår man dåligt. För att öka rörligheten och få friskare personal har kommunerna i Sjuhäradsbygden startat ett medarbetarcentrum.
Här finns en databas där kommunerna lägger in lediga långtidsvikariat och fasta tjänster när någon inte har förtur till jobbet. Sedan har medarbetarcentrum fem dagar på sig att hitta någon intresserad, sedan annonseras tjänsten ut.

Git Broomé, 39, hade jobbat som park- och anläggningsarbetare
i Borås när hon tog kontakt med medarbetarcentrum.
– Jag fick bekräftelse på att jag kan mer än jag trodde, att jag kan göra något annat. Samtalen blev hjälp till självhjälp, säger hon.
Sedan i mars testar hon jobbet som fordonshandläggare på servicekontoret. Hittills har hon mest sysslat med fakturahantering. Samtidigt har hon läst gymnasieskolans a-kurs i företagsekonomi på distans. I höst siktar hon på b-kursen.
– Jag trivs jättebra. Jag har olika arbetsuppgifter och ansvar. Det är lätt att se något praktiskt i det här. Klarar jag prövotiden får jag vara kvar, säger Git Broomé.
Hon trivdes bra på jobbet förut också. Då jobbade hon som park- och anläggningsarbetare, klippte gräs och körde spol- och slambilen. För ett år sedan fick hon diskbråck. Låg i sängen och kunde inte röra sig på tre veckor. Hon är fortfarande sjukskriven på 25 procent och jobbar 75 procent.
– När jag kunde gå igen började jag tjata på arbetsgivaren att jag skulle få göra något annat. Sedan har jag haft tur, säger Git Broomé.

Tanken är att medarbetarcentrum i första hand ska vända sig mot friska, men några deltidssjukskrivna har också fått hjälp. Sedan årets början har omkring 1 000 lediga jobb lagts in i medarbetarcentrums databas, 120 personer har lagt in sig för matchning till nya jobb. 32 har fått nytt jobb, fem av dem hos privata arbetsgivare.

Fenomenet inlåsning

Omkring 35 procent av alla anställda upplever att de är på fel jobb, visar undersökningar från Arbetslivsinstitutet. Fenomenet kallas inlåsning.
De som upplever detta lider mer av magbesvär, olust, trötthet och håglöshet än sina arbetskamrater.