Pia är överlycklig över sitt livs första fasta jobb, halvtid som allt-i-allo på ett vandrarhem. Åsa har precis fått en riktig kund och drömmer om att flytta ut sin business från sovrummet till en riktig lokal. Anna är föräldraledig och söker konststipendium, medan Nettan timjobbar på krogen i väntan på nåt bättre, kanske sälja sin slitna förortstvåa och flytta till Indien för pengarna. Eva har just flyttat ihop med sin nya kille och Karin sitter med kritvita tänder och sexpacksmage och sms-ar med någon hemlig snubbe halva kvällen. Jenny är gravid å hinkar mineralvatten.

Stämningen är hög, mycket har hänt. Alla är på väg nånstans, försöker bygga ett liv, pröva nya vägar.
Flashback – ett annat födelsedagskalas i ett annat kök. Chili con carne på spisen och franskt lantvin i Duralexglas. Pia sitter och ammar sin bebis, Anna har just kommit hem från ett år i London, Jenny hånglar med sin nya kille, Nettan har precis ramlat över ett förstahandskontrakt och Karin har en splitterny förlovningsring på fingret. Åsa planerar en långresa till Asien.
Ja, vad är det med det då? Undrar ni.
Tja, det enda är att den gången var det ett 20-årskalas och fast alla gästerna har vänt upp och ner på sig och sina liv flera gånger om sen dess så är det som om allt ändå är likadant, typ. Same, same but different, tillbaka till GÅ!
Livet kring 40 ter sig skrämmande likt det kring 20.

Hur blev det så? Var det när vuxenbegreppet avskaffades och alla plötsligt bara ville vara ”unga” i evighet? Eller var det när botox och tandblekning kom, så att 40-åringarna blev för snygga för att gömmas undan i bokcirklar och koloniträdgårdar? Eller är det alla pajade relationer som gör att ingen når Volvo-vovve-villa före pensionsåldern? Å vad är det egentligen som gör att just den där lite famlande delen av livet, den när vi inte riktigt vet vad vi ska göra med oss, kommer tillbaka? För trettioårsskivan var helt annorlunda. Då var det spikrak karriär, bostadslån och två barn i rask följd som gällde. Järnkoll på allt, ingen ville ha efterrätt och vid midnatt hade alla gått hem.
Det är det ingen som längtar efter nu. Nej, lösa planer och sena kvällar med rödvinständer är det som gäller för dagens medelålders. 40 är det nya 20. Ganska skönt och fritt, med alla dörrar öppna.
Det är väl mer tendensen som oroar. Kommer 50-årskalaset kräva skattjakt och glassbomb?

JA
till att fästing­säsongen är slut.

NEJ
till märkeshetsen på högstadiet.