Det är betydligt fler ungdomar med sommarjobb som i år har ringt LO:s sommarjobbstelefon för att få veta vilka rättigheter de har.
– Antalet som kontaktat oss i  år närmar sig 6000. Det är en betydande ökning, säger Mattias. Vi räknar med cirka 7000 innan säsongen är över.

En stor del, cirka 20 procent av ungdomarna har fått arbete inom den kommunala sektorn, i huvudsak äldreomsorg. Men trots att borde vara ordning och reda där, jämfört med t.ex. restaurangbranschen vet inte ungdomarna varken vad de ska få i lön eller vilka arbetstider de har, uppger Mattias Mirhagen.
– Sådana frågor är det mycket svårt för oss att svara på, det finns inga centrala avtal som anger löner exakt så vi har fått hänvisa samtalen till Kommunals sektioner, säger han.
– Vi har också fått samtal från minderåriga som står och säljer bär längs vägarna eller på gator i tätorter.

Många har också råkat ut för så kallade ”solskensavtal” där antalet arbetade timmar beror på vädret. Det gäller för det mesta inom hotell och restaurangbranschen. Om solen skiner finns det kunder, om det regnar får den anställde inget jobb och får gå hem.
Många arbetsgivare utnyttjar ungdomar och främst är det unga tjejer som råkar illa ut, enligt Sandra Nilsson, ungdomshandläggare på LO-Sydost som upptäckt flera fall av detta under satsningen Facket i Sommarland som avslutades i slutet av juli på Östersjöfestivalen i Karlshamn.

Har du frågor om sommarjobbet? Då kan du ringa eller maila fackets hjälptelefon. Telefonnumret är 020- 56 00 56.