Hur vanligt är det att kvinnor får hjärtinfarkt?
– Det är den vanligaste dödsorsaken, 40 procent av kvinnorna och 35 procent av männen dör i hjärtinfarkt som står för 50 procent av alla dödlighet. Arbetarkvinnor drabbas i större utsträckning av hjärtinfarkt på grund av att de ofta har dålig ekonomi och ofta har de det inte så bra socialt. Det spelar in liksom att rökning är vanligare i de yrkena, missbruk förekommer. Många är ensamstående och stressar, det ökar också risken. En studie av kvinnor i Stockholm visar att det finns en social skiljelinje. Kvinnor i Danderyd har färre hjärtinfarkter och sköter sig bättre efteråt. Kvinnorna i Hallunda har fler hjärtinfarkter, slutar inte röka och ändrar inte sin livsstil efteråt. Kanske för att hjärtinfarkten bara blir en liten del av allt elände, kvinnor som lever i elände struntar i sig själva. Jag tror att det beror på dålig självkänsla.

Behandlas kvinnor annorlunda?
– I Stockholm har vi nyligen ändrat riktlinjerna för ambulanspersonalen. När kvinnor får hjärtinfarkt är symtomen annorlunda än för män. En av fem som får hjärtinfarkt blir andfådd, matt och svimmar. Det vanligaste är annars att man får ont bakom bröstbenet och att det sitter i minst 20 minuter.

Söker de vård i tid?
– En annan sak är att kvinnor själva inte tar sina symtom på allvar. När kvinnorna väl kommer in till sjukhus får de inte lika många kranskärlsröntgen. Kvinnor får mer biverkningar av läkemedel, mer komplikationer av ballongvidgningar och bypassoperationer. Kunskapen om kvinnors biologi är dålig.

Hur ska man göra för att undvika hjärtinfarkt?
– Om man har föräldrar som haft hjärtinfarkt för de fyllt 60 ska man kolla kolesterol, blodsocker och blodtryck. Om man haft högt blodtryck eller blodsocker under graviditeten är risken också större. Därför ska man fortsätta hålla koll på de värdena. Risken att drabbas är också större om man har oregelbunden mens, kommer i klimakteriet före 45, drabbats av havandeskapsförgiftning eller förlossningskomplikationer. Man ska inte röka, ha ölmage eller ligga på sofflocket. Att dricka lite vin, äta grönsaker och frukt är bra.

Hur lever du själv?
– Jag har alltid sprungit tre gånger i veckan, men nu slarvar jag med det. Men jag spelar golf. Jag har aldrig rökt. Jag äter mycket grönt, väljer magert kött och kyckling. Jag äter inte godis med undantag för choklad som innehåller 70 eller 80 procent kakao.

| Foto: Tobias Holmqvist |