Vill man vara lustig kan man säga att Vänsterpartiet återinför sitt K, den här gången står beteckningen för Kampanj.

Agnes Kant
Agnes Kant är vice ordförande i det framgångsrika holländska socialistpartiet.
Foto: Tobias Holmqvist

I förberedelserna inför nästa val bjöd vänsterpartiet in Agnes Kant till Almedalen. Hon är vice ordförande i socialistpartiet. Agnes Kant berättade om framgången i senaste valet då socialistpartiet ökade från 5 till 16 procent.
– Ge er ut på gator och torg. Lyssna på vanligt folk. Var inte blygsamma i er framtoning, är hennes råd.
I morgon reser Lars Ohly till Holland för att lära av socialistpartiets sätt att arbeta och föra ut sin politik.
Det är landets tredje största parti vid sidan av kristdemokraterna och socialdemokraterna som har bildat regering ihop.
Bland dem som är medlemmar i facket är socialistpartiet störst. Det har 50 000 medlemmar och är landets rikaste parti på grund av de bidrag som samlas in bland aktivister och väljare.

Socialistpartiets framgång i valet beror bland annat på att de organiserade nejsidan vid folkomröstningen om EU:s nya grundlag som mer än 6 av 10 holländare röstade emot.
– Vi har blivit en politisk kraft att räkna med. Den sittande regeringen tvingas ta hänsyn till de krav vi driver, säger Agnes Kant.
Hon nämner som exempel satsning på hälsovård, fria skolböcker, nej till avreglering av hyresmarknaden, införande av flygskatt och uppehållstillstånd för en stor grupp asylsökande,

Partiet bildades i början av 70–talet men kom in i parlamentet först 1994. Sedan dess har det inte förlorat ett enda val.
– Vår styrka är att vi ständigt för kampanjer, Vi är ute bland vanligt folk och försöker hjälpa dem att lösa sina problem.
Till sin hjälp har partiet även anlitat en av landets bästa PR–konsulter.
– Jag kan inte se någon motsättning i att vara ett folkrörelseparti och att satsa på marknadsföring. Det gäller ju att föra ut sitt budskap så att alla känner till den.
I marknadsföringen ingår en rad prylar som väskor, paraplyer och annat som bär partiets symbol.

Som en del i framtoningen att vara som fisken i vattnet har partiet en hjälplinje dit medborgarna kan ringa för att få hjälp med juridisk rådgivning, skattedeklarationer samt ansökningar och överklagande när det gäller olika typer av bidrag eller andra problem som de har.
Partiet har även soppbilar som delar ut mat till fattiga och hemlösa.
– Vi försöker hjälpa folk med sina problem är viktigare för oss än att ha platser i parlamentet i kommunfullmäktige. Dessa platser är inget mål i sig utan bara verktyg för att lösa de problem vi vill angripa.
I kommunerna kämpar partiet bland annat för sanering av slumområden, trygghet från kriminalitet, bättre äldreomsorg och hälsovård.

På dagordningen står nu kampanjer mot privatisering av offentlig verksamhet, miljöfrågor samt en ny folkomröstning om förslaget till ny grundlag för EU. Till skillnad från vänsterpartiet i Sverige vill holländska socialistpartiet inte avskaffa EU men motsätter sig att unionen blir en Europeisk stat.
Lars Ohly tycker att vänsterpartiet och socialistpartiet ligger nära varandra i politiken.
– Det är sättet att arbeta på som vi ska lära oss av. Jag har till exempel i dag här i Visby varit ute och knackat dörr. Förhoppningsvis ska vi alla i partiet bli bättre på att gå ut för att tala med och lyssna till vanligt folk.