Rapporten som presenterades i Almedalen vill slå hål på tre myter:

  • ensamstående föräldrar arbetar inte mer deltid än sammanboende mammor:
  • de lever inte på bidrag och
  •  de vill inte lämna bort sina barn till förskola dag som natt.

Helene Sigridsson
Helene Sigfridsson är generalsekreterare i Sveriges Makalösa Föräldrar och kritisk mot alliansens jobb- och familjepolitik.
Foto: Tobias Holmqvist

Helene Sigfridsson, generalsekreterare i Sveriges Makalösa föräldrar, tycker att det är bra att regeringen vill satsa på full sysselsättning. Men hon är kritisk till att politiken drabbar de ensamstående.
– Den nya regeln som säger att arbetslösa från första dagen måste söka arbete utanför hemorten drabbar oss särskilt hårt. Vi klarar inte av långa pendlingsavstånd. Tvingas vi flytta raseras vårt sociala nätverk som behövs för avlastning när det gäller barntillsyn.

Hon är också kritisk till en dom i regeringsrätten som ger kommuner rätt att inte ordna barnomsorg på obekväma tider.
Rapporten presenterades vid ett seminarium där företrädare för regeringen och riksdagens partier bjudits in. Men endast vänsterpartiet och miljöpartiet ville komma. Och de stöder kravet om flexibel barnomsorg.

– Tyvärr fick vi inte hit kristdemokraterna trots att socialminister Göran Hägglund i sitt tal i Almedalen sa att det är viktigt att satsa på familjen. Men det gäller tydligen inte ensamstående föräldrar. Kristdemokraterna kanske tror att familjer bara består av sammanboende föräldrar, sa Helene Sigfridsson.
Hon menar att arbetslinjen är omöjlig utan en fungerande barnomsorg för alla.

Och hon fick medhåll av Vårdförbundets Ingrid Frisk som sa att kvinnorna inom vården ofta arbetar obekväma tider.
– Barnomsorgen behövs för att vi ska klara vårt livspussel.