Vad är du mest nöjd med efter snart ett år som finansminister?
– Att jobben kommer. Att arbetslösheten minskar. Om jag kan sluta som finansminister med en arbetslöshet väl under fyra procent så skulle jag känna att jag gjort en insats. Det är det viktigaste. Ingen ska behöva gå långa perioder utan arbete.

Vad är du minst nöjd med?
– På ett personligt plan att jag jobbar för mycket. Politiskt är jag rätt nöjd. Egentligen inte missnöjd med någonting. Det är förståeligt att opinionssiffrorna inte är jättebra eftersom vi har tagit en massa tuffa beslut som jag är övertygad om att de är riktiga. Vill man ha resultat ska man ta det som är tufft i början. Då hinner jobb och välfärd komma, så att folk får se resultatet av politiken. Man ska bli återvald på vad man åstadkommer, tycker jag.

Är du nöjd med regeringens fördelningspolitik?
– Jag hoppas att fler jobb ska ge effekten att vi ska landa i minskade skillnader i samhället. Beslutet att avskaffa förmögenhetsskatten tror jag är bra för Sverige. Men fördelningsmässigt har det besvärliga konsekvenser.

Vilka är de besvärliga konsekvenserna?
– Ja, vi sänker ju skatterna väldigt mycket för en väldigt liten grupp. Jag tror det är bra för entreprenörskap, jobb och framtid. Men fördelningspolitiskt är det inte en åtgärd som jag satt upp på min lista över det jag är mest stolt över. Jag grunnade mycket innan jag föreslog det till partiledarna. Jag kom till slutsatsen att det bra övervägde, men man kan inte förneka att det ger en fördelningseffekt.

Vilket är det enskilt viktigaste beslut regeringen fattat för få fler i arbete?
– Får jag säga två? Om ett – jobbskatteavdraget. Om jag får säga två vill jag lägga till a-kassan. Det är vad som har störst effekt.

Vad blir nästa steg?
– Nu är tanken att vi från 1 januari nästa år ska få upp det skattefria beloppet till 37 000 kr/år och öka jobbskatteavdraget med tre procent för inkomster upp till 280 000 kr/år. Effekten blir att fler kommer tillbaka till arbetsmarknaden och att de som jobbar, jobbar mer. Då blir det lite mindre tryck på räntor och det rättar upp högkonjunkturproblematiken. Det är bra fördelningspolitik också, men bara för dem som jobbar.

Vilket är ditt råd till en säsongsjobbare som är hänvisad till nya a-kassan, och därmed också att söka socialbidrag i många fall?  
– Att man inte vill gå till socialen är fullt förståeligt. Men det är också så att vi har för många branscher där man har säsongsanställda. Vi vill ha ett tuffare regelverk som gör att det blir färre säsongsanställningar. Det innebär en försämring för dem som jobbar så. Mitt råd är; sök andra jobb. Och man får vara beredd att röra på sig.