En skoputsarpojke är flitigt sysselsatt och en annan ungdom tigger om ett kollektivavtal. Männen (unga pojkar) låter sig betjänas.
”Moderaternas nya jobb”, står det på banderollen i bakgrunden.
Ett gäng ungdomar från ett pågående SSU-läger passar på att ge moderaterna en liten känga i samband med deras ekonomiska seminarium i Almedalen.

Det är fullt med åhörare inne i den stora, luftiga samlingssalen där finansminister Anders Borg presenterar den forskning som han och övriga alliansen lutat sig emot för att skapa sitt omdiskuterade paket med ändringar av skatter, a-kassa, arbetsmarknadspolitik. Ordet utanförskap är flitigt i omlopp, liksom ”utanförskapsområden” samt ”incitament”, som bör uttolkas saker som driver utvecklingen i önskad riktning.

Att regeringen tror på det den gör och kommer att fortsätta som planerat står tämligen klart. Borg verkar nöjd, trots att opinionssiffrorna än så länge inte hänger med.
Utanför, med Östersjön och Visby strandpromenad som fond, står  Nilofar Gol (till höger på bilden), och  Elin Edenberg tillsammans med ett gäng ungdomar från SSU, utklädda och sjunger, på melodin som mössen gnolar till i Disneyfilmen Askungen. På banderollen står ”Moderaternas nya jobb”. De tycker inte som finansministern och ropar:
”Full sysselsättning är målet, hushållsnära tjänster medlet.”

De delar ut ett flygblad som protesterar mot sänkt a-kassa för ungdomar,  nedskärningar av Komvux med en tredjedel av platserna, att färre får chans att fortsätta till högskola, att kommunerna inte får pengar till sommarjobb.
Ungdomsförbundet och alliansregeringen är dock överens om några saker: Satsningar på yrkesutbildning, lärlingsplatser och praktik finns på deras önskelista och är faktiskt några av de saker som såväl de inbjudna forskarna, som politikerna i panelen verkar vilja ha.

| Foto: Tobias Holmqvist |