Riskkapitalföretag går in och investerar i företag, effektiviserar och utvecklar dem.
Det pågår en massiv kritik från facket mot riskkapitalföretag i Europa. Den finns ännu inte i Sverige.

Riskkapitalet
Facket och riskkapitalet på samma scen.

Dan Andersson talade idag ett seminarium i Almedalen. Hur koden ska se ut vill han inte säga i detalj just nu, men som styrelseledamot i AP-fonden upplever han att det finns en misstro mot riskkapitalisterna. Det blir som en frizon, en hemlig klubb utan krav på sig.
– Jag investerar pensionärernas pengar. Misstro mot riskkapitalisterna blir ett problem för mig.
Han riktade sig bland annat till Tom Berggren, VD för Svenska Riskkapitalföreningen.
Misstron kan ta sig många uttryck. Till exempel att riskkapitalisterna tar för stor del av vinsten.
– AP-fonderna utsätts för kritik, att vi betalar dyrt för de här investeringarna.

En annan fråga är om överhuvudtaget pensionspengar ska utsättas för riskabla placeringar.
Varken han eller Lena Hagman, chefsekonom på TCO är så kritiska som fackföreningarna i Europa.
– Jag kan inte säga nej till riskkapitalbolag. Det viktigaste som facklig ekonom är att förvalta pengarna väl. Den rimliga fackliga linjen är inte hur man äger utan hur man bär sig åt, hur man levererar till samhället och anställda, sade Dan Andersson och menade att man inte kan dra alla över en kam. Däremot blir det ett problem om det blir ett stigande missnöje från pensionärerna.

Lena Hagman hade tittat närmare på varför kritiken är så skarp bland fackföreningarna utomlands. Ett skäl kan vara att de är mer bundna av företagen, till exempel när det gäller sjukförsäkringar. Dessutom tar riskkapitalföretagen stora lån, om konjunkturen vänder kanske de inte klarar av att betala dem. Då är fackföreningarna i Europa rädda för att jobben ska försvinna.
– I Sverige finns det ett annat samförstånd mellan fackföreningar och företag, sade hon.
I Europa är det inte vanligt att Riskkapitalföreningen och facket samlas till en dialog som här i Almedalen. Tom Berggren sade sig vara intresserad av en dialog med facket och tyckte att riskkapitalföretagen felaktigt ansågs vara rovgiriga när de vill skapa tillväxt och därmed fler jobb.

Lars Gatenbeck, en gång sjukhusdirektör på Karolinska sjukhus var med på seminariet. Han har övergått till att vara riskkapitalist och är VD i GZ Group. Företaget har investerat i ett norskt bolag som tagit fram journalsystem i sjukvården. Antalet anställda har ökat från 70 till 250.
Att investera i riskkapital är dock inte alltid så lönsamt. IF Metall investerade 220 miljoner kronor i sitt riskkapitalföretag Metallica. Det har gått plus minus noll.

Allt fler av Kommunals medlemmar är anställda av företag, ägda av riskkapitalföretag. Så ägs till exempel det privata Attendo Care numera av det europeiska Industri Kapital. Andra som berörs är städare inom ISS och undersköterskor på S:t Görans sjukhus.
Efter en period på exempelvis fem år brukar företaget säljas vidare.