Malmö blev Sveriges första Fairtrade City för ett drygt år sen. Under måndagen på Almedalsveckan fick staden ta emot sitt diplom – arbetet det första året fick godkänt.
– När en kommun väl blivit certifierad börjar det verkliga arbetet, det ska ske en utveckling, man ska skapa opinion, få med sig företag och invånare,  förklarar Emma Enebog, tillförordnad generalsekreterare på Fair Trade, eller Rättvisemärkt.
Internationellt sett, ligger Sverige inte i täten.
– I England finns det 270 Fairtrade-objekt. Där finns det också många fler Rättvisemärkta varor att välja bland.

I hela världen finns det idag cirka 600 Fairtrade Cities. I Sverige är det hittills bara kommuner som kan bli certifierade. Men det kan bli ändring på det.
– I höst kommer vi att diskutera om vi ska ge fler möjlighet, till exempel kyrkor. Och kanske skolor. Det finns ett intresse hos många att få vara med, säger Emma Enebog. Men vi är ingen stor organisation, vi får ta det i den takt vi klarar av.

Malmö blev den första svenska Fairtrade City. Sedan kom Munkfors och Lund. Men fler kommuner är intresserade: Uppsala, Visby, Jönköping, Härnösand, Linköping, Norrköping, Alingsås, Borås och Härnösand.
Stockholm var långt framme, men efter maktskiftet i valet förklarade den nya borgerliga majoriteten att arbetet skulle avbrytas.
För att bli certifierad ska kommunen uppfylla en rad kriterier, som att kunna erbjuda rättvisemärkta varor eller motsvarande inom kommunens avtal, det ska finnas en styrgrupp där politiker, näringslivet och frivilligorganisationer är med, det ska finnas lokalt informationsarbete mm. Kriterierna ser lite olika ut, beroende på hur stor kommunen är.